ΕΤΕπ-Εθνική-Πειραιώς: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 560 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για επενδύσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα εγκαινίασαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. 

Η νέα πρωτοβουλία συμφωνήθηκε επίσημα στην Αθήνα, πριν από λίγη ώρα ενώ τις σχετικές χρηματοδοτικές συμβάσεις υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Παύλος Μυλωνάς, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο

Πρόκειται για την πρώτη στοχευμένη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ ειδικά για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τη βιοοικονομία στην Ελλάδα με την χώρα μας να λαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στήριξης στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού της προγράμματος. Μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου οι αγρότες αλλά και οι επιχειρήσεις του γεωργικού και αγροδιατροφικού τομέα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με σκοπό να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους αλλά και να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. Έμφαση θα δοθεί στους νέους αγρότες, με το 10% των χορηγήσεων που θα διατεθούν να κατευθύνονται σε αυτούς, κυρίως για τις ηλικίες κάτω των 41 ετών καθώς όπως αναφέρθηκε από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του προγράμματος: «πρέπει να αντιμετωπιστεί η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού η οποία απειλεί το εργατικό δυναμικό. Στην Ελλάδα περισσότερο από το 30% των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα είναι ηλικίας άνω των 64 ετών και μόνο το 5% είναι κάτω των 35 ετών».

Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει συνολικά 200 εκατ. ευρώ στην Εθνική και στην Πειραιώς (από 100 εκατ. ευρώ στην κάθε Τράπεζα) για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς αγρότες και επιχειρήσεις ενώ και οι δύο τράπεζες θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και με δικά τους κεφάλαια. Συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής από τους τελικούς αποδέκτες, αναμένεται να στηριχθούν νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ. ««Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι πρόθυμη να στηρίξει νέες επενδύσεις στον γεωργικό και τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα. Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της πρώτης χρηματοδότησης που χορηγεί η ΕΤΕπ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς, ειδικά για τη στήριξη αγροτικών επενδύσεων στη χώρα, θα ενισχυθεί χάρη στη γνώση των τοπικών αναγκών που διαθέτουν οι εταίροι μας και στην πείρα που διαθέτει η ΕΤΕπ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ειδική στήριξη που προβλέπεται για τους νέους αγρότες στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας σε όλη την Ευρώπη και αυτή η νέα πρωτοβουλία θα αποτελέσει υπόδειγμα για επόμενες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης ανέφερε ότι: «η ελληνική γεωργία είναι από τις κορυφαίες στον κόσμο και εξάγει προϊόντα υψηλής ποιότητας που είναι αρεστά στους καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα βοηθήσει αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην παραγωγή, να καινοτομήσουν με νέα προϊόντα και να δημιουργήσουν εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης στη χώρα, ενώ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μη δραστηριοποίησης των νέων στον αγροτικό τομέα».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Π. Μυλωνάς ανέφερε ότι: «η στήριξη της γεωργίας και ιδιαίτερα της αγροβιομηχανίας αποτελεί βασικό στόχο της Εθνικής Τράπεζας. Η νέα συμφωνία με την ΕΤΕπ θα μας επιτρέψει να διευκολύνουμε τη χρηματοδότηση αυτού του τομέα, με κύριο στόχο την προσέλκυση της νέας γενιάς σε αυτό το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας».

Για διεύρυνση της ήδη μακροχρόνιας συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, μίλησε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Χαντζηνικολάου. Έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης του στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα σημειώνοντας ότι υποστηρίζεται «με χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα».

Τέλος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας σημείωσε πως η υπογραφή αυτής της σύμβασης δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, αναδεικνύοντας παράλληλα «την πολύτιμη συμβολή της ΕΤΕπ στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, την προώθηση της γεωργίας ακριβείας και την ανασυγκρότηση των αγροτικών υποδομών της χώρας».