Quantcast

Ευρύτατη πλειοψηφία επιδιώκει η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων - Νέες αλλαγές από τον Θεοδωρικάκο

«Από αυτή την ιστορική στιγμή δεν πρέπει να λείψει κανείς» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. 

Σε νέες αλλαγές επί του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, επιδιώκοντας μια ιστορική πλειοψηφία κατά την αποψινή ψηφοφορία.

Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε δύο επιπλέον αλλαγές, τις οποίες θα καταθέσει για να διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα άρθρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος θα ικανοποιήσει εν μέρει αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συντομότερο χρόνο ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων, μειώνοντας το σχετικό χρονικό περιθώριο από τα δέκα στα οκτώ έτη.

Παράλληλα, με δεύτερη νομοτεχνική βελτίωση, ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη στη διακομματική επιτροπή θα έχει και ρόλο εισηγητή επί των ενστάσεων. Για μια ακόμη φορά ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για ιστορική συγκυρία από την οποία δεν θα πρέπει να λείψει κανένας. 

Θεοδωρικάκος: Απόδημοι τουλάχιστον το 1/5 των βουλευτών Επικρατείας 

Νομοτεχνικές βελτιώσεις, κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η κυριότερη από τις νέες θεσμικές αλλαγές αφορά τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας περισσότερους από 3 υποψήφιους βουλευτές που θα προέρχονται από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι τουλάχιστον το 1/5 των βουλευτών Επικρατείας πρέπει να προέρχονται από τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15 βουλευτές.

Επίσης, προβλέπεται η επικαιροποίηση κάθε 8 χρόνια των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ορίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή, θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί των απορριπτικών αποφάσεων.