Quantcast

Φάμελλος: Στις ευρωεκλογές να στηριχθούν οι πολιτικές υπέρ της κλιματικής δράσης και της κλιματικής ουδετερότητας

Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν και την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Ο Έλληνας αν. υπουργός, στην τοποθέτησή του, ζήτησε ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια συμμαχία για το κλίμα να προκύπτει από ουσιαστική δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο και από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΕΕ, ενώ σχολίασε ότι «απόψεις σαν αυτές του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Μπολσονάρο δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε την ανάγκη, οι δεσμεύσεις της ΕΕ να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις τομεακές πολιτικές, οικονομικές, χρηματοδοτικά εργαλεία, κοινή αγροτική πολιτική, μεταφορές κ.λπ., σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η αναθεωρημένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας περιλαμβάνει τόσο το θέμα του μετριασμού όσο και εκείνο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Τόνισε: «Το ζητούμενο τελικά είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε σε πολιτικό επίπεδο να οδηγούν στην αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου. Η νέα, κλιματικά ουδέτερη και κλιματικά ανθεκτική Ευρώπη, βασίζεται στον μετασχηματισμό του καθημερινού τρόπου ζωής όλων μας. Αυτό απαιτεί μια πραγματική επανάσταση στην παραγωγή και την κατανάλωση. Η αλλαγή της καθημερινότητας απαιτεί στοχευμένη πληροφόρηση των πολιτών για το ανθρακικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων τους σε εθνικό ή ακόμα και σε τοπικό επίπεδο».

Πρόσθεσε δε, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ανάγκη για κατάλληλα οικονομικά κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Για παράδειγμα, πρακτικές με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα πρέπει να αποθαρρύνονται και το αντίστροφο. «Χρειαζόμαστε πράσινες χρηματοδοτήσεις και πιο αυστηρά κριτήρια για την αξιολόγηση της συμβολής των χρηματοδοτικών εργαλείων στη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα» είπε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος τόνισε επίσης ότι η φορολογία πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες σε δραστηριότητες με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Όπως σημείωσε ο αν. υπουργός ΠΕΝ, οι απαιτούμενες αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να σχεδιάζονται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, τα οφέλη και τα κόστη από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία πρέπει να μοιράζονται σε όλη την ευρωπαϊκή κοινωνία και στόχος των αλλαγών πρέπει να είναι η μείωση της ενεργειακής φτώχειας, η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ Βορρά και Νότου και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής συνοχής.

Επιπλέον, τομείς που θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, λόγω της μεγάλης τους συνεισφοράς στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και σε νέο μακροπρόθεσμο προϊόν και εργασία, είναι η κυκλική οικονομία, η υψηλής ποιότητας ανακύκλωση (ιδιαίτερα όσον αφορά τα βιοαπόβλητα και στα πλαστικά), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, η ηλεκτροκίνηση, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα για μεγαλύτερη διείσδυση στις περιπτώσεις επαγγελματικών οχημάτων με υψηλό μεταφορικό έργο, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα φορτηγά, τα ταξί, οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων κλπ..

Ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των παραγωγικών τομέων, όπου χρειάζεται περαιτέρω εντατικοποίηση προσπαθειών προκειμένου να υλοποιηθεί η απαιτούμενη κοινωνική αλλαγή, σημειώνοντας ότι τόσο η περιβαλλοντική αδειοδότηση όσο και άλλα θεσμικά εργαλεία (π.χ. εκθέσεις ενεργειακής απόδοσης, εκθέσεις βιωσιμότητας) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κριτήριο χρηματοδότησης. Σημείωσε ότι οι αλλαγές εξαρτώνται από τα κίνητρα που θεσπίζουν οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές για καινοτόμες λύσεις, τα οποία με τη σειρά τους ρυθμίζουν τη ζήτηση για πιο πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στο θέμα των επικείμενων ευρωεκλογών, ο αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν το καλύτερο για το μέλλον της Ευρώπης και του πλανήτη. «Χρειάζεται οι πολίτες να ξέρουν ότι δεν ψηφίζουν μόνο για την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για την καθημερινότητά μας και το κοινό μας μέλλον. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να στηριχθούν οι πολιτικές εκείνες που υποστηρίζουν την κλιματική δράση και την κλιματική ουδετερότητα» κατέληξε.