Quantcast

Γιώργος Τσίπρας: «Η ανάκαμψη του κόμματος είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε»

Τις ενστάσεις του στο θέμα της παρένθετης μητέρας επαναλαμβάνει στη Realnews ο Γιώργος Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ως λάθος το να «τσουβαλιάζονται» όλες οι διαφορετικές απόψεις ως ακροδεξιές. Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κρίσιμες για το μέλλον του κόμματος τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενώ δηλώνει ανοιχτός στις συνεργασίες, αν και χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ φθαρμένο κόμμα χωρίς δυναμική.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει μετακομίσει αυτό το τριήμερο στις Σπέτσες, μετά από πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη. Περιμένετε να βγει πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, από αυτή τη διαδικασία; Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές αρρυθμίες.

Διανύουμε μια περίοδο παραγωγής και συζήτησης νέων θέσεων που θα κορυφωθεί στο Συνέδριο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα από την πλευρά της προχωρά, με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη, σε μια διαδικασία καλύτερης πολιτικής συγκρότησης και έργου και υπέρβασης των όποιων αρρυθμιών κληρονόμησε η προηγούμενη περίοδος.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει προκαλέσει αναταράξεις -εκτός από τη Ν.Δ. που ήταν αναμενόμενο- και στον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς δηλώσατε ότι μάθατε για την κομματική πειθαρχία από την τηλεόραση, η Νίνα Κασιμάτη ζήτησε να μην μπαίνει η υπογραφή της σε σχέδιο νόμου χωρίς να ερωτηθεί. Τελικά, έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή όχι;

Εχουμε καταθέσει δική μας πρόταση νόμου, περίπου την ίδια που είχαμε καταθέσει και το 2022. Το δε νομοσχέδιο της κυβέρνησης ακόμη δεν το έχουμε δει. Συνεπώς, προηγείται η προσπάθεια να υπερψηφιστεί η δική μας πρόταση και να δούμε τι θα κατεβάσει η κυβέρνηση. Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού προκύπτει η εισαγωγή νέων διακρίσεων ανάμεσα στα ετερόφυλα και άλλα ζευγάρια, ενώ ακόμη και για τα παιδιά σε ομόφυλα ζευγάρια αναφέρθηκε μόνο σε ρύθμιση για τα ήδη «υπάρχοντα παιδιά», γεννημένα ή υιοθετημένα ήδη από τον έναν γονέα. Η ουσία της δικής μας πρότασης είναι η ισότητα και η ισονομία, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το είδος της οικογένειας. Και βέβαια η αναγνώριση μιας πραγματικότητας. Οποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την οικογένεια -για οικογένειες με αγάπη και ασφάλεια για τα παιδιά- θα έπρεπε να είναι υπέρ της ισότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προσωπικά, σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις πάνω στα ζητήματα αυτά, όταν δεν εκπορεύονται από ρατσισμό κάθε είδους, και θεωρώ λάθος να τσουβαλιάζονται όλες ως ακροδεξιές.

Εσείς θεωρείτε πως πρέπει ή όχι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν έρθει το νομοσχέδιο; Αρκετοί συνάδελφοί σας δηλώνουν αρνητικοί, ενώ άλλοι λένε πως είναι ένα ταυτοτικό θέμα στο οποίο δεν χωρούν αμφισημίες.

Αντίληψη συλλογικής τοποθέτησης, ή αλλιώς «κομματική πειθαρχία», υπάρχει έτσι κι αλλιώς στον τρόπο λειτουργίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χωρίς κάθε φορά να αναγγέλλουμε «κομματική πειθαρχία», είναι μια-δυο οι περιπτώσεις τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που διαφοροποιήθηκαν ελάχιστοι βουλευτές μας, οι οποίοι παρεμπιπτόντως ανήκουν σήμερα σε άλλο κόμμα. Αυτή η ομοφωνία δεν συμβαίνει επειδή υπάρχει κάποια τυφλή ευθυγράμμιση, αλλά γιατί, αντίθετα, υπάρχει συλλογική και όχι αυταρχική λειτουργία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας σε διάκριση με άλλα κόμματα. Δεν υπάρχουν «πολλοί» βουλευτές, όπως λέτε, που έχουν κάποιες επιφυλάξεις. Είναι ελάχιστοι, και αυτοί ακόμη δεν είναι αρνητικοί επί της αρχής της πλήρους ισονομίας, αλλά για ιδιαίτερες πτυχές. Σε ό,τι με αφορά, έχω σοβαρές ενστάσεις για το ήδη υπάρχον πλαίσιο εμπορευματοποίησης της παρένθετης κύησης, το οποίο όμως δεν αποτελεί άμεσα αντικείμενο της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιο προοδευτικές στα πεδία αυτά, διαθέτουν πολύ αυστηρότερο ή και απαγορευτικό πλαίσιο για την παρένθετη κύηση, εξίσου για τα ετερόφυλα και άλλα ζευγάρια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κατατεθεί ξανά το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους. Θεωρείτε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει ένα ακόμη μεγάλο μέτωπο;

Τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, το στεγαστικό, τα χρέη, η ασφάλεια. Αναλόγως τις εξελίξεις, απασχολούν και τα ελληνοτουρκικά. Η ρύθμιση μετατροπής των ιδιωτικών κολλεγίων σε πανεπιστήμια έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Η ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια και ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους στην τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν το έχει πράξει είναι ζητήματα εκσυγχρονισμού που πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς όμως να αποτελούν τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία ως σύνολο. Επίσης, μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά διατυπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο Παρίσι το 1948, δεν αποτελούν υποδεέστερα δικαιώματα το δικαίωμα στην εργασία ή στην αξιοπρεπή διαβίωση ή το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στο απόρρητο της επικοινωνίας. Σύντομα, θα ξεκινήσει μια καμπάνια για την ακρίβεια με συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν λύση στο πρόβλημα και ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι η ανοχή στην εγχώρια αισχροκέρδεια είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην περιορίσει τα ευκαιριακά ή χρόνια υπερκέρδη εν μέσω μιας έκτακτης κατάστασης και διεθνούς κρίσης.

Παρά την ακρίβεια, αλλά και τα πλήγματα που δέχεται η κυβέρνηση σε θέματα ασφάλειας αλλά και ανοίγοντας θέματα, όπως είναι αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια, που δεν είναι δημοφιλή στο εσωτερικό της, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης, παραμένοντας σταθερός στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης για ανατροπή στις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμος σταθμός για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μετά τη συντριπτική ήττα του Ιουνίου, η δυνατότητα ανάκαμψης του κόμματος ήταν και είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Αν στις ευρωεκλογές καθηλωθεί στα χαμηλά επίπεδα που ακολούθησαν την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δυσκολότερα. Ανάμεσα στα προοδευτικά κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο μόνος που μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική ανάκαμψης σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά. Το μεν ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να αποκτήσει κάποια δυναμική, το δε ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται να εκφράσει ένα πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να αποτελέσει ξανά τον βασικό εκφραστή της προοδευτικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς. Αναδεικνύοντας προτάσεις και λύσεις στα αδιέξοδα που σωρεύει η κυβερνητική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντικειμενικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στις ευρωεκλογές. Το πίστευα και το πιστεύω.

Εχει ανοίξει η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μετακόμιση από την Αριστερά στην Κεντροαριστερά, ενώ υπάρχουν φωνές που ζητούν τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ηγεμονία της Ν.Δ. Υπάρχει έδαφος συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή με άλλα κόμματα;

Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, προτείναμε και στο παρελθόν συνεργασίες σε ζητήματα που υπάρχει σύγκλιση, όπως στην πρόταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται συστηματικά, γιατί έχει εγκλωβιστεί στην κοντόθωρη και μίζερη επιδίωξη να ξεπεράσει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τον οποίο και αντιμετωπίζει ως κύριο αντίπαλο. Διαθέτει ορισμένα αξιόλογα νέα στελέχη, αλλά συνολικά είναι ένα φθαρμένο κόμμα χωρίς δυναμική και το μισό ονειρεύεται στην καλύτερη περίπτωση συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και όχι να αλλάξει δραστικά πορεία η χώρα με μια προοδευτική διακυβέρνηση. Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δεν περνά μέσα από συγκολλήσεις παλιών υλικών. Η ανάκαμψη και η ισχυροποίηση ενός μετασχηματισμένου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η μόνη ορατή προοπτική σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα στη Realnews