Quantcast

Γιόχανσον: Στόχος του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση, να μην έχουμε άλλες «Μόριες»

H Koμισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα την πρότασή της για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο στην ΕΕ με στόχο να αποφύγει τη δημιουργία καταστάσεων τύπου Μόριας, δήλωσε σήμερα η αρμόδια για το μεταναστευτικό Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Έχω πει πολλές φορές, εδώ στο Κοινοβούλιο, ότι: οι συνθήκες στη Μοριά είναι απαράδεκτες. Και τώρα έχουν επιδεινωθεί. Οι φωτογραφίες και οι αναφορές μας υπενθυμίζουν ότι οι άνθρωποι στη Μοριά είναι σαν εμάς. Πατέρες, μητέρες, αδέλφια, αδελφές, γιοι και κόρες. Άνθρωποι - άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και πάρα πολλά παιδιά. Άνθρωποι που τρέχουν μακριά από τη φωτιά. Οικογένειες χωρισμένες. Άνθρωποι που κοιμούνται στο καμένο έδαφος κάτω από τον ουρανό", σημείωσε η Επίτροπος.

"Την Τρίτη τα μεσάνυχτα, πυρκαγιές άρχισαν σε διάφορα σημεία του κέντρου υποδοχής. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτρεξε στις γύρω περιοχές και στους λόφους. Άλλοι κατέφυγαν στην πόλη της Μυτιλήνης και κοντά στο κέντρο Καρά Τεπέ. Την Τετάρτη, δύο πυρκαγιές έκαψαν ένα άλλο μέρος του κέντρου της Μόρια. Στην πράξη, το κέντρο Μόρια δεν υπάρχει πλέον. Το πώς ξεκίνησαν αυτές οι πυρκαγιές δεν είναι ακόμη σαφές. Και δεν θα κάνω υποθέσεις. Κανείς δεν πέθανε ή χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο. Και αυτό, φυσικά, ευτυχώς, είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αλλά 12.362 άνθρωποι χρειάζονται τώρα καταφύγιο. Οξεία ανάγκη", σημείωσε.

"Η πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι: τα παιδιά. Όλοι οι υπόλοιποι 406 ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Μόρια έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με τη βοήθεια και την οικονομική υποστήριξη της Κομισιόν. Και το κάναμε, την πρώτη μέρα. Μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στα άλλα νησιά θα μετακινηθούν επίσης σε ασφάλεια. Και έχουμε ήδη ξεκινήσει, όπως γνωρίζετε τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα κράτη μέλη. Και τώρα θα προχωρήσουμε σε αυτό και θα συνεχίσουμε αυτόν τον συντονισμό και τη μετεγκατάσταση, των ασυνόδευτων ανηλίκων", ανέφερε η Επίτροπος.

"Ανησυχώ επίσης για τα πιο ευάλωτα άτομα: οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες. Πρόσφατα έγραψα μια επιστολή μαζί με την Προεδρία, τον Γερμανό Υπουργό Seehofer, σε όλα τα κράτη μέλη, τους ζητήσαμε να παρέμβουν, να κάνουν περισσότερες εθελοντικές μετεγκαταστάσεις και τώρα απαιτείται περισσότερη από αυτή την εθελοντική αλληλεγγύη", ανέφερε.

"Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια βάσει του ενωσιακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Τώρα έχουμε 12 κράτη μέλη, που έχουν ήδη προσφέρει υποστήριξη: καταφύγιο, νερό, προϊόντα υγιεινής και υγιεινής και ιατρική βοήθεια.

Ήδη έχουν συμπεριληφθεί ήδη περισσότερα από 100.000 αντικείμενα σε αυτό. Το Κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης συντονίζει αυτήν την προσπάθεια, διευκολύνοντας την παράδοση και τη συγχρηματοδότηση των μεταφορών. Άλλα κράτη μέλη παρέχουν ιατρικές ομάδες και καταφύγιο σε διμερή βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παροχή τροφίμων και νερού έχει εξασφαλιστεί. 700 σκηνές και 7 αίθουσες τριβής έχουν πλέον εγκατασταθεί για να παρέχουν καταφύγιο για περίπου 5.000 άτομα σήμερα. Τα ευάλωτα άτομα και οι γυναίκες με παιδιά έχουν προτεραιότητα. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, 800 άνθρωποι ζούσαν σε αυτές τις σκηνές. Η πρόοδος είναι αργή. Εν μέρει, ίσως, επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι εξετάζονται για Covid", εξήγησε η Ύλβα Γιόχανσον.

"Πρέπει να θυμόμαστε, ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η EASO και ο Frontex, βρίσκονται στο έδαφος προσφέροντας υποστήριξη. Για παράδειγμα: Τα γραφεία της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου στη Μόρια έχουν καταστραφεί εντελώς. Αλλά οι συνεντεύξεις για το άσυλο θα συνεχιστούν στη Λέσβο τις επόμενες ημέρες. Αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης βασίζονται στις προσπάθειές μας τους τελευταίους έξι μήνες. Όταν ξεκίνησα, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, 50.000 άνθρωποι ζούσαν στα κέντρα των νησιών. Και τώρα είναι οι μισοί. Στη Μοριά έχουμε περάσαμε σε έξι μήνες από 25.000 άτομα, σε 12.000 άτομα. Είναι ακόμα πάρα πολλά. Είναι ακόμη απαράδεκτο. Αλλά έχω πιέσει για αλλαγή και οι αριθμοί μειώνονται χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Και χάρη στις προσπάθειες της Κομισιόν", τόνισε η Επίτροπος.

"Θέσαμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, για να δώσουμε στους ασυνόδευτους ανηλίκους μια νέα ευκαιρία σε μια ζωή στην Ευρώπη. Ένα κράτος μέλος αποφάσισε επίσης να καλωσορίσει τα άρρωστα παιδιά με τις οικογένειές τους - οπότε τώρα είμαστε σε καλό δρόμο για τη μετεγκατάσταση 2.000 ασυνόδευτων εφήβων και παιδιών μαζί με οικογένειες και τώρα μπορούμε να το συμπληρώσουμε με νέες δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη. Κάθε εβδομάδα, ένα αεροπλάνο φεύγει σε ένα φιλόξενο κράτος μέλος", είπε. "Στη Μοριά, πήγαμε από 1200 ασυνόδευτους ανηλίκους σε 400. Και αυτοί οι 400 έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφάλεια, όπως μόλις είπα".

"Τους τελευταίους έξι μήνες, καταβάλαμε επίσης προσπάθειες για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων εγκαταστάσεων υποδοχής... Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για τη μετανάστευση, και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, όπως είπε χθες η Πρόεδρος. Στην εμπνευσμένη ομιλία της, είπε: `η μετανάστευση ήταν πάντα γεγονός για την Ευρώπη - και θα είναι πάντα. Καθ `όλη τη διάρκεια των αιώνων, έχει ορίσει τις κοινωνίες μας, εμπλουτίζει τους πολιτισμούς μας και διαμόρφωσε πολλές από τις ζωές μας. Και αυτό θα ισχύει πάντα`. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Αυτό είπα πάντα. Η Μόρια δεν είναι φυσιολογική. Αλλά η μετανάστευση είναι φυσιολογική, είναι κάτι που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Μόρια είναι ένα υπολειπόμενο από την κρίση μετανάστευσης του 2015 Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει.

Το 2015, σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι κατέφυγαν στην Ευρώπη, διασχίζοντας τα σύνορά μας παράνομα. Τώρα φτάνουν 140.000 άτομα και φτάνουν παράνομα. Το 2015, οι περισσότεροι πρόσφυγες ήταν από τη Συρία και το 90% έλαβε το καθεστώς του πρόσφυγα. Τώρα η πλειοψηφία, τα δύο τρίτα, δεν δικαιούται διεθνή προστασία. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και μια κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Όπως είπε η Πρόεδρος, θέλουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση για τη μετανάστευση γιατί θα είναι πάντα μαζί μας", σημείωσε η Επίτροπος.

"Αυτό σημαίνει: Η διάσωση ζωών στη θάλασσα δεν είναι προαιρετική. Ένας στενότερος σύνδεσμος μεταξύ ασύλου και επιστροφών. Καταπολέμηση λαθρεμπόρων, συνεργασία με εξωτερικούς εταίρους και δημιουργία νομίμων οδών προς την Ευρώπη. Καλωσορίζουμε άτομα που έχουν το δικαίωμα να μείνουν και να τα βοηθάμε να ενσωματωθούν. Αλληλεγγύη με εκείνες τις χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους, ή βρίσκονται υπό πίεση. Και με όλα τα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης τους", κατέληξε.