Quantcast

Γκιουλέκας: Η Γαλλία βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό μας

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, 'Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας.

 Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η  ευρωπαϊκή ήπειρος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ενημέρωσε τους Γάλλους βουλευτές σχετικά με τις διαρκείς και κλιμακούμενες απειλές που δέχεται η Ελλάδα από την τουρκική πλευρά κατά της της εθνικής κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας.

   Σημείωσε ακόμη πως η χώρα μας παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και της ειρήνης και αγωνίζεται πραγματικά να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή.

   «Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε την ένταση αλλά την ίδια στιγμή δεν παραιτούμαστε από κανένα εθνικό μας κυριαρχικό δικαίωμα και δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία» τόνισε με έμφαση ο κ. Γκιουλέκας, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για τη στάση της Γαλλίας «που στις δύσκολες ώρες πάντοτε βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδος, με πράξεις και όχι με λόγια».

    Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε ακόμη την ανάγκη ενδυνάμωσης των ευρωπαϊκών θεσμών, με σημαντικότερη την επίδειξη αλληλεγγύης σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούνται συστηματικά από την Τουρκία, η Κύπρος ζει εδώ και μισό αιώνα με τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στο 40% της επικράτειάς της και υπάρχουν χώρες που ενώ καταδικάζουν την τουρκική παραβατικότητα προμηθεύουν την Τουρκία με οπλικά συστήματα, για να απειλεί δύο χώρες μέλη της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξή της. Όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και εξοπλισμό στους φίλους Ουκρανούς σε αυτή την τεράστια προσπάθεια να αμυνθούν εναντίον των εισβολέων στη χώρα τους». Τόνισε ακόμη ότι ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας «απελευθερώνει και την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας».

    Από την πλευρά τους τα μέλη της Γαλλικής Γερουσίας αναφέρθηκαν στο εξαιρετικό επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων, ζήτησαν ενημέρωση για τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που έχει στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας απέναντι στην αμυνόμενη σθεναρά Ουκρανία.

    Στη συνεδρίαση πήραν το λόγο οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Θεόδωρος Ρουσσόπουλος (ΝΔ), Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Αντώνιος Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση), κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25) και Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ).

    Τη συνεδρίαση παρακολούθησε διαδικτυακά ο Έλληνας Πρέσβης στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, ενώ παραβρέθηκε και ο Σύμβουλος Β΄ της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα Νικολά Γκιουλζεβατέζ.-