Quantcast

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» -Παιχνίδια με τον ελληνικό τουρισμό

Η εν λόγω κίνηση ουσιαστικά αποσκοπεί στην κλιμάκωση της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ώρα που για εξηγήσεις κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης.

Η Τουρκία κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τη ρητορική κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας αυτή τη φορά την Αθήνα πως διευκολύνει τις δράσεις του PKK και των Γκιουλενιστών, την ώρα που αργά το βράδυ της Παρασκευής κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Έλληνας πρέσβης, Χριστόδουλος Λάζαρης. 

Ως αιτία της κλήτευσης αναφέρεται «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τους Τούρκους, ο λόγος ήταν «οι ευκαιρίες που παρέχει η χώρα του σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και της διαδήλωσης του PKK γύρω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα». Παράλληλα ισχυρίζονται ότι οργανώσεις όπως το PKK και η FETO του Γκιουλέν διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα, καθώς και ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για «κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Ο κ. Λάζαρης, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας επί του θέματος, ενώ του παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου οι «τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ έναυσμα για την κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ αποτέλεσε η δράση που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τονίστηκε, δε, η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οικονόμου: Τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες της Άγκυρας - Δεν έχουμε καμία σχέση

Στην κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γ. Οικονόμου τονίζοντας ότι είναι τελείως ανυπόστατες οι κατηγορίες, δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, το τελευταίο διάστημα έχει συναντήσει την καταδίκη από όλο τον δυτικό κόσμο, παρά τα προσωρινά φάλτσα κάποιων.

Η στάση της Τουρκίας αντανακλά την απογοήτευση και την ανησυχία τους Ερνογάν για την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού της ρόλου.

Για τα νησιά είπε ότι η ελληνική κυριαρχία δεν δεν αμφισβητείται από κανέναν, και πως όποιος φέρνει τέτοιους ισχυρισμούς δεν έχει καμία τύχη να τους κάνει αποδεκτούς από τρίτους.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, σημείωσε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Ελλάδα - Ίσως οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση»

Παράλληλα, με νέες προκλήσεις επανήλθε το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτήν την φορά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμάτσι ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, ανέφερε πως «έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή προς την Ελλάδα».

Ο Καϊμάτσι, έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο Κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε ομηρία.  Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται σε στολές και φιέστες.

«Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα άλλο κράτος – μέλος δεν μπορεί να συμβάλλει όσο η Τουρκία στον σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ», είπε ο Καϊμάτσι.

Ανθελληνική προπαγάνδα για εμπάργκο στα ελληνικά νησιά 

Στο μεταξύ, τα παιχνίδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος της Ελλάδας δεν έχουν τέλος, αφού η Αγκυρα βάζει τώρα στο στόχαστρο εκτός από την κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τον ελληνικό τουρισμό επιχειρώντας να στρέψει τις τουριστικές ροές, που θα κατευθύνονταν στη χώρα μας ενόψει της τουριστικής περιόδου. 

Βάσει λοιπόν του τουρκικού παραληρήματος για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών καλούνται οι Τούρκοι να μην επισκεφτούν τα νησιά μας ώστε τα χρήματα, που είχαν σκοπό να ξοδέψουν να παραμείνουν στη χώρα τους. 

«Mην πάτε διακοπές στην Ελλάδα»

Παρουσιάστρια του CΝΝ Turk παρουσιάζοντας χάρτες κάλεσε τους συμπολίτες της να επιβάλλουν τουριστικό εμπάργκο στα ελληνικά νησιά και να μην επισκεφτούν όσα από αυτά είναι στρατιωτικοποιημένα.

Συγκεκριμένα η παρουσιάστρια Χαντέ Φιράτ έδειξε χάρτη με τα ελληνικά νησιά στα οποία η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και είπε: «Αγαπημένοι τηλεθεατές, πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επισκέπτεστε αυτά τα νησιά. Κοιτάξτε, αυτά τα στρατικοποίησαν και ασχολούνται με την Τουρκία. Έστω για φέτος, τα χρήματά σας να τα ξοδέψετε στην Τουρκία. Φέτος μην ξοδέψετε τα χρήματά σας στους Ελληνες. Κάνουμε έκκληση».

Μάλιστα εκτός από τα ελληνικά νησιά, η δημοσιογράφος έδειξε και τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη.

«Ανώτατος αξιωματούχος μου είπε πως οι επενδύσεις των ΗΠΑ σε αυτά τα σημεία είναι τεράστιες. Επίσης η Άγκυρα με τίποτα δεν πιστεύει πως αυτό συμβαίνει για τη Ρωσία. Η Ελλάδα πήρε αέρα και υψώνει τείχος και αυτό ενισχύει αυτό το γεγονός. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν στην Ελλάδα όλα τα κεφάλαια και τις δυνάμεις τους».

 

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 13ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, τονίζοντας πως «δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο» σημειώνοντας παράλληλα πως «ο αληθινός πατριωτισμός δεν μετριέται με στολές και φανταχτερά συνθήματα, μετριέται με συμμαχίες και τις έχουμε».

«Oι γείτονες τα βάζουν με την Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο. Όμως κάθε ρητορικό, επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Εμείς ζούμε στην πραγματικότητα κι ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους». 

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα έχει αντιμετωπίσει επάλληλες κρίσεις, όμως η πατρίδα μας δεν ξέφυγε από την πορεία της. «Μέσα από μία παγκόσμια αναστάτωση, την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν τις τελευταίες 10ετίες και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά».