Quantcast

Η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Ορούτς Ρέις – Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς - BINTEO

Ο Ερντογάν κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς από τη Δευτέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο το σκάφος δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια, καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Χθες το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του.

Στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε το βίντεο από την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ: