Quantcast

Η Αικ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται με ευρύτατη πλειοψηφία - Ομόφωνο «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ - Η στάση Βελόπουλου και ΜέΡΑ25

Με ευρύτατη πλειοψηφία αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, να εκλεγεί στην πρώτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά το ομόφωνο «ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Την στήριξη της πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσαν με δηλώσεις τους ο πρόσεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Σήμερα αναμένεται να γνωστοποιήσουν την στάση τους και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή.

Αν δεν υπάρξουν «διαρροές», η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να συγκεντρώσει 158 ψήφους από την κυβερνώσα πλειοψηφία της ΝΔ, 86 από την αξιωματική αντιπολίτευση και 22 από το ΚΙΝΑΛ, αθροίζοντας συνολικά 266.

Υπενθυμίζεται ότι η συνταγματική επιταγή και με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, ορίζει ότι η εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία επιτυγχάνεται με αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων.

Τσίπρας: Εγώ Μητσοτάκης δε θα γίνω, συνειδητή επιλογή η θετική ψήφος μας

Τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτική δήλωσή του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή επικοινωνίας, ασκώντας παράλληλα κριτική σε υψηλούς τόνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι επέλεξε να ανακοινώσει την επιλογή του χθες «για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει». Του καταλόγισε «αντιφάσεις, υποκρισία και πολιτική ένδεια» σε αυτούς τους έξι μήνες διακυβέρνησης και μίλησε για «παταγώδη διάψευση» των προσδοκιών στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό, ενώ τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα» απέναντι στους θεσμούς και «υποταγή των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα», ότι δεν εξήγησε ποτέ γιατί και ότι «προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων».

«Εγώ ως αρχηγός αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω», είπε και τόνισε πως «δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας» και πως «εμείς δε θα προσθέσουμε ένα επιπλέον σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κυρίου Μητσοτάκη», «θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές». Σημείωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κ. Σακελλαροπούλου «αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας», κάτι που, όπως επισήμανε, είχε καταψηφιστεί τότε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές. Είπε ότι η κυρία Σακαλλαροπούλου υπήρξε εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια. Υπογράμμισε συνεπώς ότι η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα «δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε».

Κυβερνητικοί κύκλοι: Χρειάστηκαν 718 λέξεις για να πει ο κ.Τσίπρας ένα απλό «ναι»

Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ανέφεραν:

«Χρειάστηκαν 718 λέξεις για να πει ο κ.Τσίπρας ένα απλό "ναι" στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση δεν του ήταν εύκολη. Γνωρίζουμε επίσης ότι στη διαδρομή του πάντα συνόδευε τις πολιτικές του πιρουέτες με δηλώσεις υψηλών ντεσιμπέλ. Κρατάμε το γεγονός ότι η ευρεία πλειοψηφία στην οποία αποσκοπούσε η συναινετική πρόταση του Πρωθυπουργού, σχηματίζεται στη Βουλή κι αυτό είναι απολύτως θετικό για τη δημοκρατία μας. Τα υπόλοιπα απευθύνονται στο κομματικό στελεχικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μας αφορούν.

ΥΓ. Θα συμφωνήσουμε πάντως σε μια και μόνη διαπίστωση του κ.Τσίπρα: ότι Μητσοτάκης δεν θα γίνει».

«Ναι» και από το ΚΙΝΑΛ

Ομόφωνα το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε να ψηφίσει την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν εισήγησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, από το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε κοινή συνεδρίαση που κράτησε πολύ λίγο, καθώς ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις. Σχεδόν δια βοής έγινε δεκτή η εισήγηση της κ. Γεννηματά η οποία αμέσως μετά δήλωσε:

«Θέσαμε εξ’ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης.

Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι' αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έθεσε εγκαίρως για τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και προχώρησε στην επιλογή της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, τόνισε ότι η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής για τη ψήφιση της κ. Σακελλαροπούλου δεν σηματοδοτεί ανάλογη στάση και λευκή επιταγή στις επιλογές της κυβέρνησης.

Θετική αίσθηση προκάλεσε ο Χάρης Καστανίδης, ο μόνος που πήρε τον λόγο, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της υποψηφίας Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας το επιστημονικό και προοδευτικό της προφίλ.

Την θετική υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου εκθείασε η Φώφη Γεννηματά σε επικοινωνία που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

«Παρών» από ΚΚΕ 

Το ΚΚΕ θα κινηθεί παραδοσιακά στο «παρών», διευκρινίζοντας ότι η στάση του κόμματος δεν σχετίζεται με το πρόσωπο της υποψήφιας Προέδρου αλλά με το θεσμό.

Βελόπουλος:  «Αριστεροφοβική» η πρόταση της ΝΔ

«Όχι» από την Ελληνική Λύση στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πρότεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς την «αριστεροφοβική», επισημαίνοντας ότι διαφωνεί και με «πεπραγμένα» της κας Σακελλαροπούλου.

Η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου

«Σήμερα συνεκλήθη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, λόγω της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αναγκάζεται λόγω των “πεπραγμένων” της κας Σακελλαροπούλου αλλά και άλλων προαπαιτουμένων που δεν υφίστανται να αρνηθεί την “αριστεροφοβική” πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αφού μιλάμε για προαπαιτούμενα και “πεπραγμένα” παραθέτουμε μερικά εξ’αυτών:

Παραβιάζεται η αρχή του Συντάγματος, της διάκρισης των εξουσιών και δυστυχώς για ακόμα μια φορά “διαπλέκεται” η πολιτική με τη δικαιοσύνη.

Δυστυχώς η κα Σακελλαροπούλου δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό.

Για πρώτη φορά ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας δεν θα μπορεί να επισκεφτεί το Άγιον Όρος, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Τον Μάρτιο του 2001 στο Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, συντασσόμενη με την πλειοψηφία.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς των Δήμων σχετικά με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό.

Τον Φεβρουάριο του 2013 συμφώνησε, ως μειοψηφία, στην απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς.

Συμμετείχε στη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχοντας την άποψη ότι το ψηφιακό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ δεν μπορεί από τον νόμο να θεωρηθεί ως έγγραφο και να ληφθεί υπόψη.

Υπήρξε εισηγήτρια σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των μεταλλείων της Χαλκιδικής, απορρίπτοντας προσφυγή 264 κατοίκων. Σήμερα η περιοχή μοιάζει με Κρανίου Τόπο.

Το 2018 απέρριψε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγές συλλόγων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για την Μακεδονία μας.

Το 2018 αποφάσισε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η ένταξη των “προσφυγόπουλων” στα σχολεία.

Τον Ιούλιο του 2019 αποφάσισε το οριστικό τέλος του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα).

Αξιοσέβαστη η κ. Σακελλαροπούλου, τιμούμε το πρόσωπό της, αλλά εκτιμούμε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία “χρησιμοποιήθηκε” από τη Νέα Δημοκρατία για αλλαγή ατζέντας (λαθρομεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά) και κυρίως λόγω του συνδρόμου κατωτερότητας από την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.

Με θλίψη σημειώνουμε ότι είμαστε στη δυσάρεστη θέση, κρίνοντας από τα “πεπραγμένα” της κατά το παρελθόν, για λόγους εθνικής και ιδεολογικής συνείδησης να μην μπορούμε να συναινέσουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, διότι θα αυτοαναιρεθούμε και θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των Ελλήνων που μας ψήφισαν.

Η κα Σακελλαροπούλου θα ήταν εξαιρετική επιλογή ως υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης».

Τη Μάγδα Φύσσα προτείνει ο Βαρουφάκης

Τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από την Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα, προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας το ΜέΡΑ 25, όπως δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «το ΜέΡΑ25 κρίνει πως δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα που απαιτούν οι καιροί από τη Μάγδα Φύσσα -την γυναίκα που, χωρίς να το επιδιώξει, σήκωσε και σηκώνει μόνη της το βάρος του αγώνα για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εξελισσόμενη από μητέρα σε πολιτικό πρόσωπο που ενώνει χωρίς να υποκύπτει».

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη που απαιτείται για την προώθηση της υποψηφιότητας της Μάγδας Φύσσα. Αν όμως βουλευτές άλλων κομμάτων συνυπογράψουν την υπερκομματική μας πρόταση, ένα δυνατό μήνυμα στο πλαίσιο της λαϊκής ενότητας και του ανθρωπισμού θα έχει σταλεί».

Η πλήρης δήλωσή του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 έχει ως εξής:

«Κλείνουμε δεκαετία από την χρεοκοπία της χώρας που, πέραν της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, έσπειρε τη διχόνοια και εκκόλαψε το αυγό του φιδιού.

Η δεκαετία τελειώνει, η κρίση όμως συνεχίζεται για τους πολλούς. Η διχόνοια, η μισαλλοδοξία κι ο αυταρχισμός εξακολουθούν να γιγαντώνονται.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία -μια ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε την απόφασή μας να υπερνικήσουμε τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία, τον αυταρχισμό.

Αντί για συστημικό λειτουργό ή παροπλισμένο πολιτικό, που ήταν μέρος του προβλήματος, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητά μας εναντίον κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης.

Το ΜέΡΑ25 κρίνει πως δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα που απαιτούν οι καιροί από τη Μάγδα Φύσσα - την γυναίκα που, χωρίς να το επιδιώξει, σήκωσε και σηκώνει μόνη της το βάρος του αγώνα για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εξελισσόμενη από μητέρα σε πολιτικό πρόσωπο που ενώνει χωρίς να υποκύπτει.

Το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη που απαιτείται για την προώθηση της υποψηφιότητας της Μάγδας Φύσσα. Αν όμως βουλευτές άλλων κομμάτων συνυπογράψουν την υπερκομματική μας πρόταση, ένα δυνατό μήνυμα στο πλαίσιο της λαϊκής ενότητας και του ανθρωπισμού θα έχει σταλεί».