Quantcast

Η απάντηση του Τσίπρα στην ερώτηση της Realnews - ΒΙΝΤΕΟ

Ερώτηση για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που περιλαμβάνεται στη δέσμη των 11 μέτρων που ανακοίνωσε το Σάββατο δέχθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από τον δημοσιογράφο της Realnews, διευθυντή του Realfm Θεσσαλονίκης και ανταποκριτή του enikos.gr στη Θεσσαλονίκη, Μπάμπη Τζιομπάνογλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή και την κριτική που του ασκήθηκε από κυβερνητικά στελέχη. 

Συγκεκριμένα ρωτήθηκε σε τι ποσοστό θα είναι αυτή η διαγραφή, ποια θα είναι τα κριτήρια, ποιο θα είναι το κόστος και γιατί δεν το έκανε ως Πρωθυπουργός, όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κριτική Γεωργιάδη και δη στα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς. «Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να λέει ό,τι θέλει», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Άλλωστε, μας είπε προχθές ότι η αστοχία με τις μάσκες στα σχολεία έγινε επειδή φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι επειδή ήταν κοινωνική ανάγκη να δούμε πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες και τους μαθητές. Δεν με ξαφνιάζει να λέει τέτοια ο κ. Γεωργιάδης. Θα με ξάφνιαζε να υιοθετεί αυτές τις προτάσεις».

«Έρχομαι, όμως, στην ουσία του ερωτήματος που θέσατε. Επίσης να σας πω, όμως, ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μην μιλάνε για σχοινί σε σχέση με τους πλειστηριασμούς. Σας προκαλώ να μου δείξετε έναν πολίτη, μια λαϊκή οικογένεια που να έχασε το σπίτι της, πρώτη κατοικία επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα βρείτε», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Βεβαίως ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί, διότι θα ξεκίναγαν βεβαίως όταν η οικονομία έρχεται σε μία κανονικότητα, αλλά δεν μιλάμε για χρέη για θαλασσοδάνεια και δανεικά και αγύριστα κάποιων επιχειρηματιών που έχουν και δύο και τρία σπίτια στη Μύκονο και στην Πάρο. Εδώ μιλάμε για την πρώτη κατοικία, για τη λαϊκή οικογένεια και όσο ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση, υπήρχε πλαίσιο προστασίας που σήμερα αίρεται», υπογράμμισε.

«Ο περιβόητος νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από τον κ. Σταθάκη, έδινε τη δυνατότητα της προστασίας. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Τελεία. Και καλείται ο πολίτης, ιδιοκτήτης σε διάστημα 3 έως 6 μηνών να αποφασίζει αν μπορεί να πληρώσει 3 φορές την αξία του σπιτιού που έχει αγοράσει και δεν μπορεί στο σπίτι του να γίνεται ενοικιαστής», επισήμανε.

«Και αν δεν έχει τη δυνατότητα μέσα σε 3 μήνες θα το χάνει το σπίτι. Άρα για ελάτε να τα βάλουμε κάτω να δούμε ποιος προστάτευσε και ποιος αίρει αυτή την προστασία. Για ποια δεύτερη ευκαιρία μιλάνε;», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας για να σπεύσει στη συνέχεια να μιλήσει για τις επιχειρήσεις.

«Για τις μεγάλες επιχειρήσεις εκεί θα γίνει η μεγάλη αναδιάρθρωση. Ένας πτωχευτικός κώδικας που κάνει το εξής μοναδικό να πτωχεύει ο ιδιώτης και όχι μόνο η επιχείρηση», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα έχουμε πτωχευμένους πολίτες με τη βούλα του νόμου», είπε. «Αυτό που φέρνει η ΝΔ δεν είναι η λύση. Αν παραδεχθούμε πως αυτό που φέρνει η ΝΔ είναι παράλογο, αντικοινωνικό και απάνθρωπο, θα πρέπει να βρούμε τη λύση. Και λέμε ότι η λύση θα πρέπει να έχει έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό. Η λύση, λοιπόν, να έχει μία διαγραφή χρέους, πώς το κάναμε μέσα στα μνημόνια για τις ασφαλιστικές εισφορές με τις 120 δόσεις και διαγραφή κεφαλαίου. Ιδιαίτερα τώρα αυτή η πρακτική και προφανώς τώρα δεν θα μπορούσα να σας πω λεπτομέρειες αυτού του σχεδιασμού, διότι εγώ εδώ τώρα βάζω την κατεύθυνση. Καταθέτω την παραδοχή ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς μία τέτοια ριζοσπαστική λύση. Και το λέω αυτό διότι αυτό χρειάζεται τεχνική επεξεργασία», είπε για να φέρει στη συνέχεια συγκεκριμένο παράδειγμα.