Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας - ΣΥΡΙΖΑ: Είναι λάθος

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό.

Αναλυτική η ανακοίνωση:

"Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας".

ΣΥΡΙΖΑ: Λάθος η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την κυβέρνηση

Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρας διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιπλέον, σημειώνει το κόμμα, «φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ υπέρ της αναγνώρισης του Juan Guaido ως μεταβατικού προέδρου.