Quantcast

Η έρευνα της MRB: Η πρόθεση ψήφου - Οι «λέξεις» που εκφράζουν τους πολίτες - Τι απαντούν για ελληνοτουρκικά και εκλογές

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB που καταγράφουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (Xρόνος διεξαγωγής 22 Ιουνίου - 30 Ιουνίου 2022).

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ είχε προβάδισμα 7,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 29,3% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 22,1%. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 12,2%, το ΚΚΕ 4,7%, η Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ 25 3,1%, Ελληνες για την πατρίδα με 1.9%, και ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,2%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 14%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 9,7% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 4,3%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 44,7% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 15%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 10.3% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,7%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,8% απαντά η ΝΔ, το 30% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 24,2% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,5% απαντά ΝΔ και το 37,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 40, 1% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 30,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 25,1%.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουνίου 2022 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 54,3%, υγεία/περίθαλψη με 40,5%, ανεργία με 34,9%.

Η λέξη «φόβος» σε ποσοστό 50% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «οργή» με ποσοστό 47,7%, η «παραίτηση/απογοήτευση» με 36,6% και η «ελπίδα» με 26,9%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 63,7% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,2% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 65,7% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 7,4% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 61,4% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Τι απαντούν οι πολίτες για εκλογές

Στο ερώτημα «εσείς προσωπικά πότε θα θέλατε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές» το 45,8% απαντά «πρόωρες εκλογές μέσα στο 2022», ενώ το 47,5% «στο τέλος της τετραετίας».

Στο ερώτημα «εσείς προσωπικά πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές» το 52,5% απαντά «πρόωρες εκλογες μέσα στο 2022», ενώ το 40,3% «στο τέλος της τετραετίας».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MRB:

3 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ -ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΡΧΗΓΩΝ -ΥΠΟΥΡΓΩΝ -ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ)

4A ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ KYBEΡΝΗΣΗΣ ΝΔ- ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MRB ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2021