Quantcast

Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ στη Λιβύη για την επιχείρηση IRINI - Υψώνει τείχος απέναντι σε 4 τουρκικές φρεγάτες

Τη στιγμή που Φαγιέζ Αλ Σάραζ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνουν τα χέρια και προχωρούν τα σχέδιά τους για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Λιβύη για την επιχείρηση IRINI, που στόχο έχει το μπλοκάρισμα προσέγγισης κάθε πλοίου, που θα επιχειρήσει να μεταφέρει οπλισμό στην χώρα.

Την επιχείρηση «Ειρήνη» οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την απόφαση του ΟΗΕ με την συμμετοχή 20 χωρών. Μόνο που τελικά η συμμετοχή έχει μείνει… στα χαρτιά!

Η γαλλική φρεγάτα Jean Bart αποσύρθηκε, κι έμεινε μόνο το συνοδευτικό αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου. Οι Ιταλοί, που έχουν και το πρόσταγμα, ακόμα μαζεύουν επιτελείς στο πλοίο Διοίκησης. Η Γερμανία και η Πολωνία επιχειρούν με ένα αεροσκάφος περιπολίας η κάθε μία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κανένα πλοίο τους, τη στιγμή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη έως και 300 Γερμανών στρατιωτών για να ενταχθούν στην αποστολή, όπως η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή Μπούντεσταγκ ενέκρινε στις 7 Μαΐου.

Και κάπως έτσι, ουσιαστικά από θαλάσσης έχει μείνει μόνο η ελληνική φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ με το οργανικό της ελικόπτερο Aegean Hawk, Sikorsky S-70B, να φέρνει σε πέρας την βασική αποστολή της Επιχείρησης, που είναι να αποτρέψει τη ροή οπλισμού στην Λιβύη μέσω αέρος και θαλάσσης.

Οι Τούρκοι έχουν μείνει έκπληκτοι με την αποφασιστικότητα των Ελλήνων της Φρεγάτας, που παρά την αριθμητική διαφορά (σ.σ. έχουν 4 φρεγάτες και το πετρελαιοφόρο Gungor για την υποστήριξή τους) συνεχίζουν ακάθεκτοι στην αποστολή τους. Μάλιστα, τα τουρκικά πλοία φαίνεται ότι έχουν «βραχυκυκλώσει» από την αποφασιστική παρουσία της Ελλάδας και δυσκολεύονται στην ενεργή ανάμειξή τους στον εμφύλιο της Λιβύης.

Η ναυτοσύνη των Ελλήνων, άλλωστε, είναι γνωστή και αυτό αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ, από επιχείρηση του πρόσφατου παρελθόντος στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.