Quantcast

Η ιστορική συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου στο «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου τη νύχτα των Ιμίων

Το παρασκήνιο της έντασης με την Τουρκία που οδήγησε στην κρίση των Ιμίων αποκάλυψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε  στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», λίγη ώρα πριν οι Τούρκοι αποβιβαστούν στην βραχονησίδα.

Στην εκπομπή, που προβλήθηκε την νύχτα της 30ης Ιανουαρίου 1996 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος πέθανε σήμερα 31 Μαΐου 2023,  μίλησε για τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση των Ιμίων, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης Σημίτη και την παρέμβαση των Αμερικανών.

Στο υλικό, το οποίο προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου, ξεδιπλώνεται η έκτακτη επικαιρότητα εκείνων των ημερών καθώς λίγη ώρα μετά την εκπομπή τουρκικές δυνάμεις αποβιβάζονταν στην Μεγάλη Ίμια. Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου το ελικόπτερο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που είχε απογειωθεί από την φρεγάτα «Ναυαρίνον» για να εξακριβώσει την παρουσία των Τούρκων στην βραχονησίδα, συνετρίβη με 3 νεκρούς.

Μάλιστα προς το τέλος της εκπομπής ο Νίκος Χατζηνικολάου ενημερώνει στον τηλεοπτικό αέρα τον Θεόδωρο Πάγκαλο ότι πρέπει να παραστεί σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. «Κύριε Πάγκαλε με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι τηλεφώνησαν τώρα από το γραφείο του πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη και ζητούν 00:45 να είστε εκεί διότι θα έχει σύσκεψη με εσάς, τον κ. Αρσένη και άλλα κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πάγκαλος τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση. Σε ερώτηση εάν ο κόσμος θα πρέπει να κοιμηθεί ήσυχα εκείνο το βράδυ ο τότε υπουργός Εξωτερικών απάντησε καταφατικά. «Οι φύλακες θα γρηγορούν. Υπάρχουν οι ένοπλες δυνάμεις και η Ελλάδα κάνει προσπάθειες για να εκτονωθεί το θέμα και να υπάρξει λύση. Δεν εξαρτάται δυστυχώς από εμάς», είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Μάλιστα απάντησε για το γεγονός ότι ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη του φάνηκε να υποβαθμίζει το πρώτο επεισόδιο τον Δεκέμβριο του 1995 με την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου «Φιγκέν Ακάτ» κοντά στην Μικρή Ίμια. «Όταν αυτό το επεισόδιο ξεκίνησε μπορούσε να ερμηνευθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος ότι ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Όπως θυμάστε προσήραξε ένα πλοίο. Δεν θέλησε να αποκολληθεί από ελληνικά ρυμουλκά. Κάπου ανέφερε αυτός ο πλοίαρχος ότι εδώ είναι τουρκικό έδαφος. Τελικά δέχθηκε την ελληνική αρωγή. Αλλά μετά μας κάλεσαν στην Άγκυρα και μας είπαν: ξέρετε αυτών των πλοίων το καθεστώς είναι ασαφές. Και εμείς χειριζόμασταν δικά μας. Το πράγμα έμεινε εκεί», ανέφερε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο  και η τουρκική συμφώνησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός.  «Το έκανα μέχρι την Κυριακή. Γιατί ο ρόλος μου δεν είναι να εξογκώνω τα γεγονότα. Να δημιουργώ περιττές ανησυχίες. Να δημιουργώ τετελεσμένες καταστάσεις ώστε να μην μπορεί κανείς να εκτονώσει τα προβλήματα. Ο στόχος μου είναι να μειώνω τα προβλήματα και να βρίσκω λύσεις», τόνισε ο τότε υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι είχε φόβους για ένα στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας να αμφισβητήσει το καθεστώς νησιών στο Αιγαίο και να οδηγήσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματά της.  «Μου έλυσε το πρόβλημα ο κ. Μπαϊκάλ (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας) απόψε. Είπε ότι δεν πρόκειται μόνο για την βραχονησίδα αυτή. Πρόκειται για πολλούς βράχους, νησιά και μεγαλύτερα νησιά των οποίων το καθεστώς είναι ασαφές. Και πρέπει για όλα αυτά να ξεκινήσουμε μία διαπραγμάτευση», είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Και συνέχισε: «Όποιες και αν ήταν οι προθέσεις, όποιες κι αν ήταν οι ελπίδες μας πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο ξεσπάει αυτή τη στιγμή. Γιατί ξεσπάει αυτή τη στιγμή; Προφανώς γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση».

Σε σχόλια για την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον ο Θεόδωρος Πάγκαλος έδωσε την δική του εκτίμηση.  «Εγώ δεν θα δεχόμουν ότι οι Αμερικάνοι προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα. Έζησα τις αντιδράσεις των Αμερικανών. Έχω δει και έχω μιλήσει επανειλημμένα με τον κ. Νάιλς (σ.σ. Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα). Πριν έρθω εδώ μίλησα με τον κ. Κρίστοφερ (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ) στο τηλέφωνο. Πιστεύω ότι είναι ειλικρινείς. Θέλουν λύση», τόνισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Παράλληλα έδωσε και μία ερμηνεία για την στάση που κρατούσαν τότε οι Αμερικανοί. «Δεν νομίζω ότι το έχουν προκαλέσει. Νομίζω ότι η θέση τους πηγάζει από την παλιά τους αντίληψη ότι πρέπει- όπως είπατε πολύ σωστά, το είπατε αλλά πολύ κακώς το κάνουν οι Αμερικανοί- να έχουν μία θέση αντικειμενικού διαιτητή. Την θέση των ίσων αποστάσεων. Και μας λένε τώρα: καθίστε και συζητείστε», ανέφερε ο τότε υπουργός Εξωτερικών.

«Πιστεύω ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα επεισόδια, προσπαθούν: Πρώτον να αποτρέψουν την σύρραξη για να μην υπάρξει πόλεμος μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, εάν μπορούν να ακολουθήσουν και διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Αιγαίου. Πράγμα που εμείς δεν θα δεχθούμε. Δεν μας συμφέρει. Και το θεωρούμε απαράδεκτο», εξήγησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ωστόσο, αρνήθηκε ότι η Αθήνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να μπουν στην μέση και υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρότεινε σχέδιο αποκλιμάκωσης της έντασης. Στην εκπομπή ακούστηκε και ως πληροφορία η τηλεφωνική συνομιλία που είχε εκείνη την ημέρα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

«Εάν η ανάμειξη αυτή συνιστά προς την τουρκική πλευρά ψυχραιμία και συναίσθηση της πραγματικότητας είναι καλό. Εάν τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων για πράγματα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευθούμε δεν θα βοηθήσει», σχολίασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος για την παρέμβαση των Αμερικανών.

Πηγή: enikos.gr