Quantcast

Η μέρα της κρίσης για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, θεωρείται το σημερινό κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Μετά από 4 χρόνια κυβερνητικής σύμπλευσης, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται πλέον ενώπιον ενός πολιτικού διαζυγίου και το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς θα οδηγηθούν σε αυτό.

Αρχικά το ραντεβού, το οποίο κυοφορούταν από την περασμένη εβδομάδα και καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων στην ΠΓΔΜ και τη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, έκλεισε για τη Δευτέρα το μεσημέρι, αλλά λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζήτησε την επίσπευση του και τελικά καθορίστηκε για τις 10:30, σήμερα Κυριακή.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, γύρω στις 12:30.

Μπορεί το «διαζύγιο» μεταξύ των δυο πλευρών να θεωρείται δεδομένο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα οδηγηθούν σε αυτό θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Το συγκρουσιακό κλίμα της περασμένης εβδομάδας, φαίνεται πως εκτονώθηκε μερικώς από την αναδίπλωση Καμμένου, με το tweet στο οποίο ξεκαθάριζε ότι το μόνο που χωρίζει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ονοματολογικό και κατ’ επέκταση η Συνθήκη των Πρεσπών.

Αυτό οδηγεί τους πολιτικούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι προκρίνεται… το «βελούδινο διαζύγιο» ανάμεσα στις δυο πλευρές, που θα επιτρέψει στον κ. Καμμένο να διατηρήσει την Κ.Ο του και στον πρωθυπουργό να ανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών πρωτοβουλιών χωρίς να βρεθεί με την «πλάτη στον τοίχο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποδεσμεύσει όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, για να μπορέσει να διατηρήσει εν ζωή την Κ.Ο, ενώ ο πρωθυπουργός μελετά όλα τα ενδεχόμενα και βέβαια στο Μαξίμου μετράνε τα «κουκιά» για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Το ευκταίο σενάριο θα ήταν ο κ. Τσίπρας να μη χρειαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μια πολιτική διεργασία που ούτως ή άλλως είναι «επίπονη».