Η Ομικρον πολιορκεί τα νοσοκομεία

Φόβους για απότομη αύξηση των νοσηλειών και εισαγωγών στις ΜΕΘ εκφράζουν οι ειδικοί. Κορύφωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου με τουλάχιστον 53.000 κρούσματα ημερησίως προβλέπει ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημ. Σαρηγιάννης

Στην πλέον κρίσιμη φάση του πέμπτου κύματος της πανδημίας έχει εισέλθει η χώρα μας. Η εκτεταμένη διασπορά της μετάλλαξης «Ομικρον» απειλεί να τινάξει στον αέρα το σύστημα Υγείας, τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες αναμένεται κορύφωση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η διασπορά του ιού θα συνεχιστεί με αυξητικές τάσεις μέχρι τις 20 με 23 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η κορύφωση του επιδημικού κύματος. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά ότι σε εκείνη τη φάση, ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος μολύνσεων θα κυμανθεί ανάμεσα στις 53.000 και τις 60.000, με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα συνεχίσουν να ισχύουν χωρίς παρεκκλίσεις, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου. Η περίοδος κορύφωσης των κρουσμάτων μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Παγκόσμια ανησυχία για τις επόμενες μεταλλάξεις

«Συναγερμός» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εμφάνιση νέων και ακόμα πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορωνοϊού.

Εντονο προβληματισμό για την εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, οι οποίες μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια, αλλά και να εντείνουν τη δεινότητα της πανδημίας, εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τους αξιωματούχους του να έχουν θορυβηθεί από τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, λόγω της «Ομικρον», μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η υπεύθυνη Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, Κάθριν Σμόλγουντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η απότομη αύξηση των ποσοστών μόλυνσης μπορεί να έχει απρόβλεπτα και δυσάρεστα αποτελέσματα, παρά το γεγονός πως η «Ομικρον» έμοιαζε αρχικά λιγότερο παθογόνος από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Γι' αυτό, άλλωστε, είχε γεννηθεί και η ελπίδα σε μεγάλο μέρος του πλανήτη πως η μετάλλαξη «Ομικρον» θα είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews