Quantcast

Ηλιόπουλος: Η σκληρή πραγματικότητα που ζει ο κόσμος αποτυπώνεται και στα στοιχεία

«Έχουμε μια σκληρή πραγματικότητα την οποία τη ζει ο κόσμος και αποτυπώνεται και στα στοιχεία», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ανέφερε ειδικότερα ότι «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων» και πως «για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, ένα νοικοκυριό με δύο μισθούς ή δύο συντάξεις δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα». Μιλώντας για τα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συντονίζει αυτή τη λεηλασία».

«Όταν κλείνει ο προϋπολογισμός με 4 δισ. αυξημένα φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ, αυτό έγινε όχι γιατί καταναλώσαμε περισσότερο, αλλά επειδή πληρώναμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά», πρόσθεσε,  μιλώντας στον ρ/σ «Ελλάδα 94.3 FM». 

Ερωτηθείς για τις συντάξεις, είπε ότι το 2019 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης, ετήσια δαπάνη 850 εκατ. ευρώ και πως ενώ η ΝΔ το είχε ψηφίσει ως αντιπολίτευση, «με το που εκλέχτηκε το κατήργησε». «Μιλάμε πλέον για τέσσερις ψηφισμένους προϋπολογισμούς της ΝΔ, τέσσερις χρονιές που αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να είχαν δοθεί και δεν δόθηκαν. Άρα αθροιστικά έχουμε ήδη 3,4 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους με υπογραφή Μητσοτάκη», σχολίασε.

Σημείωσε δε ότι «οι αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν τώρα στις συντάξεις, δίνονται με νόμο που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε χρονικά το πότε ακριβώς θα δοθούν». Τόνισε ότι ωστόσο σήμερα δεν είναι αρκετές, καθώς σήμερα στα τρόφιμα ο πληθωρισμός φτάνει στο 15%. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει κοροϊδέψει με τον πιο επίσημο τρόπο τους συνταξιούχους στα αναδρομικά», ανέφερε. Επιπλέον είπε ότι ο κ. Πέτσας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος «καλούσε τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στα δικαστήρια γιατί δήθεν θα έπαιρναν όλοι τα αναδρομικά και τελικά δεν θα τα πάρουν όλοι».

Σχετικά με τις αυξήσεις που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για τους μισθούς, δήλωσε ότι αυτές «το μόνο που θα κάνουν είναι να περιορίσουν τη χασούρα, ούτε καν θα φέρουν την κατάσταση στα ίσα, όταν το τελευταίο διάστημα ο βασικός μισθός έχει χάσει το 20% της αγοραστικής του δύναμης».

Υπογράμμισε ότι «μαζί με μια γενναία αύξηση στο μισθό, χρειάζονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας: Πλαφόν στην ενέργεια, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και κρατικός έλεγχος στη ΔΕΗ». Σημείωσε πως το δεύτερο σκέλος «με το οποίο δεν θα ασχοληθεί ποτέ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνολικά το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων».

Μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ότι για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, χρειάζεται «δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με γενναία διαγραφή της πανδημικής οφειλής και αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους σε ένα σχήμα 120 δόσεων». «Χρειάζεται επίσης η επαναφορά ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «αυτές τις μέρες στα Πατήσια μια γυναίκα κινδύνεψε να χάσει το σπίτι της για χρέος 880 ευρώ». Επιπλέον τόνισε την αναγκαιότητα ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με πρόσφατο νόμο της «καταργεί ένα συγκροτητικό στοιχείο του ΕΣΥ, την κύρια και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών».

«Πρέπει να υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. Κάθε προοδευτικός, δημοκρατικός και αριστερός πολίτης θέλει να τελειώνουμε με την κυβέρνηση αλλά και με την πολιτική Μητσοτάκη. Και αυτό θα υπηρετήσουμε», υπογράμμισε.