Quantcast

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν: Είμαστε στο πλευρό σας - Καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας

Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στα Ηλύσια Πεδία.

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας των κατ’ ιδίαν συνομιλιών των δύο ηγετών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλήσανε για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Εμ. Μακρόν.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:

«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

Μητσοτάκης:  «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής»

«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, τον οποίο ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία, για τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών μετά την συνάντησή τους το Παρίσι.

Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»

Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.