Quantcast

Ηχηρό μήνυμα των «27» για την Τουρκία: Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών

Kατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο "έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για το θέμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προετοιμαστεί μια δήλωση η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από όλους".

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η Σύνοδος θα αρχίσει στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του ΕΚ. Ντ.Σασόλι. 

Στη συνέχεια ξεκινά η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη και στις 19:00 θα αρχίσει το δείπνο με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. "Μπορεί να αρχίσει αργότερα η συζήτηση για ΠΔΠ αν δούμε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές συμφωνίας στην κλιματική αλλαγή", επεσήμανε. 

Το πρωί της Παρασκευής ακολουθεί η συνάντηση με Λαγκάρντ και Σεντένο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις εργασίες εμβάθυνσης ΟΝΕ. "Στόχος είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός και να γίνει μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ", επεσήμανε. 

Η Σύνοδος θα κλείσει με τη συζήτηση επί του Άρθρου 50 παρουσία Μπαρνιέ και συμπεράσματα για το θέμα.  "Ο Τζόνσον έχει ενημερώσει ότι δεν έρχεται στη σύνοδο. Άλλωστε δεν προβλέπεται κάποια συζήτηση σε βάθος τώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Το μήνυμα είναι γνωστό, το ξαναλέω είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση αμέσως μετά την έξοδο", επεσήμανε. 

Αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά το κλίμα, "αυτό που σχεδιάζεται είναι οι «27» να εγκρίνουν το στόχο για κλιματική ουδετερότητα το 2050. Το θέμα συνδέεται και με το ΠΔΠ. Θα ήταν ένα καλό να στείλουμε ένα μήνυμα αυτήν την περίοδο υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας. Υπάρχει μεγάλη πίεση διεθνώς βρισκόμαστε στην εβδομάδα του κλίματος παγκοσμίως. Έχουμε ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη, θα δούμε εάν συμφωνούν όλες οι χώρες, αλλά πάντως έχει γίνει η προετοιμασία από τον Μισέλ. Ο συζήτηση θα έχει μεγάλη διάρκεια μόνο εάν ο Μισέλ διαπιστώσει ότι υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας", διευκρίνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος. 

Σε σχέση με το ΠΔΠ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι "θα γίνει μια ανοικτή συζήτηση στο δείπνο, υπάρχει πρόταση της προεδρίας με αριθμούς, έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία αλλά υπάρχουν διαφωνίες. Ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ σχεδιάζει να βάλει μια ημερομηνία στόχο για την απόφαση και μια μέθοδο με διμερείς προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις. Στόχος του είναι να επιταχύνει τη διαδικασία για συμφωνία το συντομότερο εντός του 2020".

Ακολούθως σε σχέση με τη Ρωσία Μακρόν και Μέρκελ θα ενημερώσουν για τη συνάντηση τον Πούτιν στο Παρίσι και θα ακολουθήσει η συζήτηση για την Τουρκία.

Το κείμενο των συμπερασμάτων 

19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».