Quantcast

K. Φίλης: «Η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει την ΑΟΖ στα 12 μίλια από την Κρήτη» -Βίντεο

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Kωνσταντίνος Φίλης, αναφέρεται στις αντιδράσεις της ελληνικής διπλωματίας κατά της νέας παράνομης τουρκολυβικής συμφωνίας και τα όπλα που διαθέτει η Αθήνα για να την ανατρέψει.

«Οτιδήποτε έχει να κάνει μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αποτελεί για την Άγκυρα επιστέγασμα του δόγματος της ‘’γαλάζιας πατρίδας’’. Άρα είναι πολύ πιθανό ότι η Άγκυρα θα επιμείνει μέχρι τέλους σε αυτήν τη συνεργασία παρά το γεγονός ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο έχει γίνει με παράνομο τρόπο, όπως και η χθεσινή συμφωνία έγινε με παράνομο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης. 

Μπορεί η Ελλάδα να ανατρέψει την τουρκολιβυκή συμφωνία;

«Όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι παράνομο αλλά έχει δημιουργήσει κάποια τετελεσμένα -εμείς καταφέραμε βέβαια να πλήξουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο στην ‘’καρδιά’’ του με τη μερική οριοθέτηση την οποία κάναμε με την Αίγυπτο, μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα- έτσι και σήμερα, λόγω της εν λόγω συμφωνίας η οποία ουσιαστικά λέει ότι η Τουρκία και η Λιβύη προτίθενται να προχωρήσουν σε υλοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου, κάτι το οποίο βρίσκεται στον σβέρκο μας, καθώς είναι πρόβλημα για εμάς, ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε πέραν από τους ευρωπαϊκούς διαύλους που θα ενεργοποιήσουμε είναι να προβούμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 μίλια. Θυμίζω ότι το Oruc Reis έφτασε να κάνει σεισμικές έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου στα 7 μίλια. Επειδή η δυνητική μας κυριαρχία βρίσκεται στα 12 μίλια και όχι στα 6 δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στην Κρήτη», κατέληξε ο κ. Φίλης. 

 

Οργή στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τη θέση της ΕΕ σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στο μεταξύ, για μαξιμαλιστικές αξιώσεις κατηγόρησε την Ελλάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, μετά την αντίδραση της Ελλάδας στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καλώντας μάλιστα την Ένωση «να μην υπερβαίνει τον ρόλο της».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση παρά τις έντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός Λυβύης, μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας.

«Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς. 

«Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ. Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα», σημείωσε. 

«Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας η οποία με στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών». 

«Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ», κατέληξε ο Μπιλγκίτς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΕ και της Ελλάδας όσον αφορά το το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Λιβύης

Παράλληλα, η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως υπήρχε σειρά έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύης.

Καταρχήν υπήρξε "απομάκρυνση" του αρμοδίου yπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις - "παρατηρήσεις", όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε.

O Λίβυος υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας στιγμής, όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν την αναφορά της Λίβυας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, όπου ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.

Στη συνέχεια υπήρξε η έντονη αντίδραση του προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της χθες βράδυ, τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες είναι παράνομο και άκυρο και όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής "δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε".

Ακόμη, άμεση ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία επίσης αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του χθεσινού μνημονίου.

Σημειώνεται τέλος η δήλωση του εκπροσώπου του ύπατου εκπροσώπους της ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία παραπέμπει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού "μνημονίου".

Οι ανωτέρω εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση, τόνισαν διπλωματικές πηγές.