Κ. Παπακώστα: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μην δείξει την ατζέντα που έχει για Οικονομία, Εργασιακά και Ασφαλιστικό

«Μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου 2018 η χώρα άρχισε σιγά-σιγά να στέκεται πάλι στα πόδια της»: αυτό υπογραμμίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Ταυτοχρόνως εξαπολύει επίθεση στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζοντας πως η ίδια ήταν η πρώτη, όπως αναφέρει, που «προειδοποίησα ότι ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει κρυφή ατζέντα για την Οικονομία και για τα κοινωνικά δικαιώματα», για να προσθέσει: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου να μην δείξει την ατζέντα που έχει για την Οικονομία, τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό».

Ερωτηθείσα από το Πρακτορείο για το ποιο, κατά την άποψή της, είναι το κεντρικό διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, η κυρία Παπακώστα-Σιδηροπούλου υπογραμμίζει τη διαρκή στήριξή της «στις πολιτικές που στοχεύουν στην στήριξη και ενίσχυση των πλέον αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».

Στα θέματα ασφάλειας, η αρμόδια υφυπουργός σημειώνει ότι «στην Ευρώπη το ζήτημα της Ασφάλειας ενώνει, δεν διχάζει και μάλιστα για μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως γίνεται στην Ελλάδα». Εν τέλει, «αυτό που κάνουμε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να μην βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά ώστε όλες οι γειτονιές της Αθήνας να είναι πραγματικά ασφαλείς».

Στο ζήτημα της σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, εστιάζει στην πρόταση της Νέας Ελληνικής Ορμής, στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, κατάργησης της επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το Υπουργικό Συμβούλιο και ανάθεσης της επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέλος, ερωτηθείσα από το Πρακτορείο για τις γερμανικές αποζημιώσεις απαντά: «Πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται από την αντιπολίτευση με άλλοθι ότι εγείρεται από την κυβέρνηση λόγω προεκλογικής περιόδου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της προέδρου του Ν.Ε.Ο. και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ποιες οι πολιτικές αποφάσεις σας για τις εθνικές εκλογές, κυρία υπουργέ, μετά το αποτέλεσμα που κατέγραψε στις ευρωεκλογές η Νέα Ελληνική Ορμή;

Απ.: Η Νέα Ελληνική Ορμή έδωσε έναν πολύ δύσκολο και άνισο αγώνα, διότι όταν προσπαθείς να αναδείξεις μέσα σε εννιά μέρες τα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη πενταετία και μάλιστα σε συνθήκες οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν είναι εύκολο να περάσεις το μήνυμα, να δώσεις μια ουσία και ένα περιεχόμενο στις εκλογές, οι οποίες ήταν ευρωπαϊκές. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι τώρα ενόψει εθνικών εκλογών ανοίγει αυτή η συζήτηση. Η Νέα Ελληνική Ορμή είναι παρούσα σε αυτή την συζήτηση. Δεν είμαστε και εγώ προσωπικά δεν είμαι ποτέ αμέτοχη από την ουσία της πολιτικής. Κουβεντιάζουμε με όλους όσους συγκλίνουμε προγραμματικά, ώστε να είμαστε χρήσιμοι και σε αυτή την εθνική αναμέτρηση.

Ερ.: Ποιο θα είναι το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών, σύμφωνα με τη δική σας προσέγγιση;

Απ.: Πάντοτε υποστήριζα τις πολιτικές που στοχεύουν στην στήριξη και ενίσχυση των πλέον αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Το Ν.Ε.Ο. συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση, έχοντας συγκλίνει προγραμματικά στην Κοινωνική Ατζέντα, γι' αυτό θεωρώ ότι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι εάν θέλουμε την υλοποίηση των πολιτικών οι οποίες είναι δεσμευμένες, δρομολογημένες, ή να αντιμετωπίσουμε ξανά την ελληνική κοινωνία ως αριθμούς στο πλαίσιο μιας νεοφιλελεύθερης και τεχνοκρατικής αντίληψης που προτάσσει την στατιστική έναντι της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Τώρα είναι η στιγμή να αφήσουμε στο πλάι τις πολιτικές αψιμαχίες οι οποίες είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και δεν αφορούν στην ουσία της πολιτικής και να προβληματιστούμε όλοι για το μέλλον που θέλουμε για την χώρα μας.

Ερ.: Στη «σκιά» της έκθεσης της Κομισιόν -για την οποία επίσης θα ήθελα το σχόλιό σας- η μεσαία τάξη αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης. Έγιναν αρκετά αλλά δεν υπήρξε η κατάλληλη επικοινωνιακή καμπάνια, δεν έγιναν αρκετά -τι;

Απ.: Η μεσαία τάξη ήταν αυτή η οποία επλήγη από την εφαρμογή των μνημονίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας. Σήκωσε το βαρύ φορτίο μιας σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία κλυδώνισε συθέμελα την κοινωνία και οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά στο περιθώριο. Μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου 2018 η χώρα άρχισε σιγά-σιγά να στέκεται πάλι στα πόδια της. Το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Βέβαια οι πληγές τόσων ετών δεν είναι εύκολο να επουλωθούν σε σύντομο διάστημα. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται για ζήτημα επικοινωνίας, αλλά για ζήτημα ωρίμανσης. Η παρούσα κυβέρνηση έχει μεν φτάσει κοντά στην ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της, όμως το έργο αποκατάστασης των αδικιών ξεκίνησε από πέρυσι τον Αύγουστο. Γι' αυτό και θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητικό που κάποιοι σήμερα αντί να αναγνωρίσουν αυτό το έργο, προτιμούν να «κλείσουν το μάτι» στις Βρυξέλλες, αφήνοντας να διαφανεί ότι στοχεύουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ολίγων, έναντι των συμφερόντων των πολλών.

Ερ.: Γνωρίζετε από «μέσα» τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Μητσοτάκη. Τι πιστεύετε για την πολιτική που θα εφαρμόσει ο πρόεδρος της ΝΔ, εφόσον επικρατήσει στις εκλογές; Στην οικονομία, τα εργασιακά;

Απ.: Είμαι η πρώτη που προειδοποίησα ότι ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει κρυφή ατζέντα για την Οικονομία και για τα κοινωνικά δικαιώματα. Να σας θυμίσω ότι διεγράφην από την Νέα Δημοκρατία επειδή υπερασπιζόμουν την Κοινωνική Ατζέντα, την στιγμή που η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έβαζε στο τελευταίο συρτάρι. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου να μην δείξει την ατζέντα που έχει για την Οικονομία, τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Δυστυχώς για εκείνον, ο κ. Στουρνάρας και η κ. Ξαφά έσπευσαν την επαύριο κιόλας των ευρωεκλογών να μιλήσουν για μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ ο κ. Βρούτσης τάχθηκε εμμέσως εναντίον της ρύθμισης των 120 δόσεων, διότι, όπως είπε, ''επηρεάζουν την κουλτούρα πληρωμών". Έκτοτε φυσικά σιώπησαν και επέλεξαν την «γραμμή» της «καμένης γης», και φοβούμαι ότι προοιωνίζονται πολιτικές που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία.

Ερ.: Επί τη ευκαιρία, τα θέματα δημόσιας τάξης παραμένουν πολύ ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απέτυχε, συνεπώς, η κυβέρνηση;

Απ.: Η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία με τον επαγγελματισμό που την διακρίνει, τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό και με την πολιτική μας κατεύθυνση, επιτελούμε καθημερινά το έργο μας. Τα ζητήματα Ασφάλειας απασχολούν όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Όμως στην Ευρώπη το ζήτημα της Ασφάλειας ενώνει, δεν διχάζει και μάλιστα για μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως γίνεται στην Ελλάδα. Ο κόσμος δεν ήταν ούτε ηθικός ούτε αγγελικά πλασμένος, όπως έλεγε ο εθνικός ποιητής, για να υποστηρίζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπάρχει πρόβλημα από εκεί που δεν υπήρχε. Αυτό που κάνουμε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να μην βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά ώστε όλες οι γειτονιές της Αθήνας να είναι πραγματικά ασφαλείς. Δεν αρκεί η καταστολή για να επιλύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται να δούμε τις κοινωνικές αιτίες οι οποίες ωθούν κάποιους στην περιθωριοποίηση και στην παραβατικότητα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ζητήματα που αφορούν μόνο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να εκλείψουν τα κοινωνικά αίτια που δημιουργούν αυτά τα ζητήματα.

Ερ.: Τις ημέρες αυτές κατεγράφη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για το θέμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η γνώμη σας ποια είναι; Πρέπει να αλλάξει η δικαστική ηγεσία πριν τις εκλογές;

Απ.: Η ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλάζει με την ολοκλήρωση της θητείας της, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Από εκεί και έπειτα γινόμαστε μάρτυρες μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και προσβάλλει την ίδια την Δικαιοσύνη. Η Νέα Ελληνική Ορμή είχε προτείνει στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος την κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το Υπουργικό Συμβούλιο και την ανάθεση της επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, δυστυχώς, η πρόταση αυτή ούτε καν τέθηκε από την Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή από εκείνους που σήμερα κονταροχτυπιούνται. Θεωρώ ότι δεν πρέπει ούτε να δημαγωγούμε, ούτε να λαϊκίζουμε, ούτε να παίζουμε με τους Θεσμούς. Δηλαδή, οι επόμενοι, που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, να θεωρούν ότι αυτούς που η σημερινή κυβέρνηση θα επέλεγε, ότι είναι «δικοί της», ενώ εκείνοι επιθυμούν να βάλουν τους «δικούς τους». Πρόκειται για την απροκάλυπτη πλέον αντίληψη περί Δικαιοσύνης των ημετέρων.

Ερ.: Γερμανικές αποζημιώσεις: είναι τελικώς ανοιχτό το θέμα για την Ελλάδα, κυρία Παπακώστα;

Απ.: Ουδέποτε έκλεισε, όσο κι αν το γερμανικό ΥΠΕΞ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του λέει το αντίθετο. Θεωρώ ότι οφείλεται σε αστοχία του γερμανικού ΥΠΕΞ η διαχείριση αυτού του ζητήματος με αυτόν τον τρόπο. Σε δήλωση που έκανα τις προηγούμενες ημέρες ως Πρόεδρος του Ν.Ε.Ο. ήμουν ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι άλλο η απαίτηση για πολεμικές αποζημιώσεις τις οποίες μπορεί να εγείρει ένας ιδιώτης από ένα κράτος και άλλο η απαίτηση ενός κράτους από ένα άλλο κράτος. Η Ελλάδα απαιτεί τόσο την καταβολή αποζημιώσεων λόγω των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής, όσο και την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και τα απαιτεί βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρηματική Διακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς το γερμανικό είναι και ορθή και εύλογη και δίκαιη. Πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται από την αντιπολίτευση με άλλοθι ότι εγείρεται από την κυβέρνηση λόγω προεκλογικής περιόδου. Αποτελεί πρωτίστως ηθική υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και είναι καιρός αυτά να αναταχθούν διότι δεν αποτιμώνται όλα με οικονομικούς όρους, όπως δυστυχώς συνεχίζει να κάνει η γερμανική πρακτική, θεωρώντας ως προκλητική ύβρη εναντίον της Γερμανίας το αυτονόητο και το προφανές προς τη χώρα μας.