Quantcast

Κακλαμάνης: Ο ορισμός Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν περιποιεί τιμή στην πατρίδα μας

 «Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τότε που η Ελλάδα έγινε ισότιμο μέλος, ένας Ελληνας πολιτικός γίνεται αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό περιποιεί τιμή καταρχήν στην πατρίδα μας και μετά και στον ίδιον» δήλωσε ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α' Αθηνών ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 M", ερωτηθείς για τον ορισμό του Μ. Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν.

 Για το προσφυγικό ζήτημα που είναι πάλι στην "πρώτη γραμμή" της επικαιρότητας, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι «το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να γίνει είναι να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπέγραψε μια συμφωνία με την Τουρκία. Αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι ούτε την παρακολούθησε και κυρίως ούτε την επέβαλε στα σημεία που δεν εφαρμόζεται (...) Γι αυτό είπα ικανοποιήθηκα κατά κάποιο τρόπο από τις αρχικές δηλώσεις του κ. Σχοινά, γιατί άφησε να διαφανεί ότι αυτό δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί επί πολλού».

   Ο κ. Κακλαμάνης συμπλήρωσε ότι «το δεύτερο είναι (ότι) πράγματι και εμείς εδώ πρέπει να κάνουμε μία αναδιάταξη ενδεχομένως της πολιτικής, δηλαδή (...) για να τελεσιδικήσει μια αίτηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και πέντε έως έξι χρόνια. Αν είναι πέντε έως έξι χρόνια η ιστορία, είναι σαν να μην υπάρχει (...)Αυτά είναι πράγματα τα οποία η κυβέρνηση τα έβαλε σε προτεραιότητα, περιμένω να δω και τις αλλαγές που έχει πει και ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν στη διαδικασία ασύλου, σεβόμενοι βέβαια τα ανθρώπινα δικαιώματα».

   «Δεν μπορεί να πάμε σε λύση με στρατό κατοχής»

   Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε πως «το σημαντικότερο είναι η έμφαση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον στρατό κατοχής και ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε λύση με στρατό κατοχής σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

   Αυτό - συνέχισε - «δεν είναι μια συναισθηματική έκρηξη των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων, των κυβερνήσεων Αναστασιάδη και Κ. Μητσοτάκη, αυτό το λέει σαφώς -και δεν το έχουμε αναδείξει όσο πρέπει- το Άρθρο 4 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και υπάρχει και νομολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Άρα, πρέπει να εφαρμοστεί σε μια χώρα της ΕΕ το άρθρο 4. Δεν μπορεί να πάμε σε λύση με στρατό κατοχής. Από εκεί και πέρα -και για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο και για ό,τι συμβαίνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τους περιβόητους χάρτες και όλα αυτά με το μισό Αιγαίο τούρκικο, -στο βάθος, πολύ φοβούμαι ότι υπάρχει μία μόνο λέξη: συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό έχουν στο μυαλό τους οι Τούρκοι».

   «Οικονομικό και διαχειριστικό σκάνδαλο η Novartis»

   Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και την επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η υπόθεση Novartis συνιστά οικονομικό και διαχειριστικό σκάνδαλο». Το δεύτερο σκέλος - τόνισε ο κ. Κακλαμάνης - «είναι ότι έγινε προσπάθεια να εμπλακούν δέκα πολιτικά πρόσωπα ως οι παρασκηνιακοί ηθικοί αυτουργοί. Τι αποδείχθηκε μέχρι στιγμής; Για τους επτά εξ' αυτών η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από την ίδια εισαγγελέα που είχε στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Και μόνο εξ' αυτού - εκκρεμεί για άλλους δύο, και ο ένας ο κ. Λοβέρδος έχει κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις - συνιστά ένδειξη να μην πω απόδειξη, ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία».

   «Από εκεί και πέρα πήγαν να καταθέσουν ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Σαμαράς και σήμερα ο κ. Βενιζέλος, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που παίρνει τι καταθέσεις αυτές, εφόσον κρίνει ότι από αυτά που ειπώθηκαν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων τότε ο φάκελος θα έρθει στη Βουλή και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, από το Σύνταγμα και τους νόμους. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν υπάρχουν έστω και ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ο φάκελος δεν θα έρθει στη Βουλή. Άρα δεν είναι θέμα ούτε της κυβέρνησης, ούτε της ΝΔ. Είναι θέμα καταρχήν της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

   Συναίνεση για τον "απεγκλωβισμό" της εκλογής ΠτΔ από το να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές

   Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι «υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση όπως φάνηκε από την προκαταρκτική συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα (...). Για το συγκεκριμένο άρθρο νομίζω υπάρχει ευρεία συναίνεση να απεγκλωβιστεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές. Αυτό θα περάσει, θα ψηφιστεί ως αλλαγή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου. Και αφού αυτό θα ολοκληρωθεί από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η συζήτηση περί του προσώπου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΝΔ να μπει σε ονοματολογία».

   Υπογράμμισε δε, ότι τον Ιούνιο του 2015 ήταν καταλυτικός ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Δείτε τι γίνεται στη Μ. Βρετανία με το οικειοθελές Brexit. Φαντάζεστε εάν είχαμε Grexit τον Ιούνιο του 2015 που θα ευρίσκετο σήμερα η Ελλάδα; Και εκείνη την εποχή ήταν καταλυτικός ο ρόλος της ΝΔ που -ενώ ήξερε ότι θα πάμε σε εκλογές εις βάρος του εκλογικού της αποτέλεσματος- ψήφισε να μείνουμε στην Ευρώπη, στήριξε την τότε κυβέρνηση στην τότε αλλαγή θέσης που πήρε ευτυχώς, αλλά υπήρξε καταλυτικός ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου».

   «Σπεύδουν και βγάζουν συμπεράσματα»

   Για την ανακοίνωση του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως «σπεύδουν και βγάζουν συμπεράσματα, χωρίς να έχουμε καν φθάσει στο τελικό δια ταύτα (...). Εμείς δεν κρύψαμε ότι είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, δεν μιλάω για τα ΕΛΠΕ, μιλάω γενικότερα. Δεν έχω δει που υπάρχει το σκάνδαλο» .