Καλογρίτσας: Θυμήθηκα στον ύπνο μου κι ένα ακόμα sms με τον Παππά - Ένταση στην Προανακριτική

Έγγραφο για τον διαμοιρασμό των ποσοστών επικαλέστηκε ο μάρτυρας.

Το περιεχόμενο μιας ακόμα επικοινωνίας με τον τότε Υπουργό Νίκο Παππά αποκάλυψε με την έναρξη της σημερινής του κατάθεσης στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο Χρήστος Καλογρίτσας. Σύμφωνα με αυτό ο κ. Παππάς κατά τον κ. Καλογρίτσα του υπέδειξε να συναντηθεί με τον κ. Λιανό της εταιρείας CCC. Ο μάρτυρας εμφανίστηκε ενοχλημένος από την αμφισβήτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ με συνέπεια κατά την έναρξη της κατάθεσής του να πει ότι έβαλε τη μνήμη του να δουλέψει και στον ύπνο του θυμήθηκε ένα ακόμα sms." Χθες έβαλα τη μνήμη μου να δουλέψει δυνατά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ με αμφισβήτησαν. Σαν να μου ήλθε χθες στον ύπνο ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλο sms του Νίκου το οποίο λέει «πηγαίνετε στον Λιανό. Στη CCC. Η μνήμη μου είναι λίγο πεσμένη. Θα κοιτάξω να το βρω. Είμαι και κάπως κουρασμένος" είπε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Καλογρίτσας ανακάλεσε στη μνήμη του και έγγραφο για τον διαμοιρασμό των μετοχών του τηλεοπτικού σχήματος. Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καλογρίτσας είπε :" Επίσης σαν να θυμάμαι ένα χαρτί σαν να γράφει μέσα το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού. Με εμένα εξέχοντος. Ήμουν μπροστινός". Ο κ. Μαρκόπουλος ρώτησε: " Μπροστινός; ποιων;" με τον κ. Καλογρίτσα να απαντά ότι είχε τις μετοχές του Νίκου Παππά. 

Στο σημείο εκείνο η ένταση ανέβηκε καθώς ο κ. Καλογρίτσας επικαλέστηκε την ασθενή του μνήμη λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να τα θυμηθεί με τον Παύλο Πολάκη να φωνάζει: "Να τα θυμηθείς όλα τώρα. Τώρα".  Ο κ. Μαρκόπουλος της Ν.Δ αντέδρασε λέγοντας ότι ο κ. Πολάκης θυμήθηκε τα σταλινικά δικαστήρια και πιέζει. Αίσθηση προκάλεσε όμως η παρέμβαση Καλογρίτσα ο οποίος είπε: "Κύριε Μαρκόπουλε ο κ. Πολάκης δεν ξέρει τον Στάλιν. Δεν τον ξέρει. Έχει άγνοια".

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του μάλιστα υποστηρίζει ότι ο κ. Παππάς κοιμόταν στο σπίτι του. Οι σχέσεις μάλιστα ήταν κατά τον κ. Καλογρίτσα  τόσο φιλικές που είπε: 

"Άκουσα πως ο Νίκος ο Παππάς συνάντησε όλους τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρθηκαν για τα κανάλια. Άρα σημαίνει ότι μας είδε όλους κατά τον ίδιο τρόπο. Άρα σημαίνει πως κοιμόταν και στα σπίτια όλων αυτών. Έτσι έκανε σε εμένα. Άρα υποθέτω τα ίδια έκανε με όλους. Εμένα ο Παππάς ήταν φίλος. Να ξεκαθαρίσει: έτσι με έβλεπε; Όπως τους άλλους; Ή είχαμε κάτι το διαφορετικό; Με είδε στο σπίτι του. Στο σπίτι μου. Στο γραφείο μου! Εκεί γνώρισε πολύ κόσμο στο γραφείο μου. Εκεί υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παραμείνει. Για παράδειγμα μια βουλγάρα καφετζού. Ερχόταν πίναμε καφέ".

Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να δήλωσε ότι είχε συναντήσει τον Νίκο Παππά πολλές φορές και στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναλυτικότερα φέρονται να ειπώθηκαν τα εξής:

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Θυμάστε να συναντηθήκατε ο Χούρι, εσείς  και ο Παππάς; Έγινε συνάντηση στο Μαξίμου;

Χ. Καλογρίτσας:  Στο Μαξίμου είχα πάει πολλές φορές. Συναντούσα κάποιους. Συνήθως ήταν ο Νίκος Παππάς. Τον συνάντησα πολλές φορές με δεκάδες τρίτους.

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Εμένα με ενδιαφέρει για τις τηλεοπτικές άδειες.

Χ. Καλογρίτσας:  Συναντήθηκα και για αυτές.

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Το White House τι σημαίνει;

Χ. Καλογρίτσας:  Τη λέξη αυτή όντως την άκουσα. Την είπε ο Άραβας. Αυτό που κατάλαβα ήταν πως επρόκειτο για απόφαση από πολύ «ψηλά».

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Το white porscha;

Χ. Καλογρίτσας:  Μου είπαν πως αραβικά σήμαινε το «κορυφαίο», το «πρώτο».

Σε ερώτηση πάντως του Θάνου Πλεύρη αν το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενήμερο τότε για τις κινήσεις Παππά, ο κ. Καλογρίτσας είπε  στο τέλος ο κ. Παππάς μιλούσε " Έλεγε “καπετάνιο” ή “Χρηστάκο” και μετά προχωρούσα» είπε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ερωτήθηκε και για πιθανή εμπλοκή του κ. Τσίπρα, αρνήθηκε ωστόσο με κατηγορηματικό τρόπο να τον εμπλέξει  δηλώνοντας σεβασμό στον θεσμικό του ρόλο και αποκαλύπτοντας ότι είχαν φιλική σχέση.

Χ. Καλογρίτσας: Ο Νίκος μπορεί να έπαιρνε ομαδικές αποφάσεις από κάπου. Όμως η απόφαση του Νίκου ήταν εντολή .

Θ. Πλεύρης : Είχε γίνει χρήση του ονόματος του τότε πρωθυπουργού;

Χ. Καλογρίτσας: Αφήστε τα αυτά. Σας παρακαλώ. Θυμάμαι κάποτε όταν παραπέμφθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο αείμνηστος Μητσοτάκης είχε πει κακώς τον παραπέμψατε. Ο πρωθυπουργός είναι θεσμός αλλιώτικος. Για μένα το Αλέξης - Χρήστος είναι φιλία. Το πρωθυπουργός - Χρήστος είναι τιμή.

 Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πλεύρη για το αν ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξη στον REAL FM  και τον Νίκο Χατζηνικολάου και ο κ. Κοντομηνάς στον ALPHA είπαν την αλήθεια υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παππάς τους έστειλε τον κ. Καλογρίτσα ο μάρτυρας απάντησε μονολεκτικά "Ναι".

Στο ίδιο μήκος κύματος σε άλλο σημείο της εξέτασής του φέρεται να είπε πως: Δεν είχα σχέση με τις αποφάσεις. Εγώ έπαιρνα οδηγίες. Οι οδηγίες καμία φορά υπερέβαιναν τη σχέση την οποία είχαμε συμφωνήσει να έχουμε. Όταν όμως μου ζητούσαν μια στήριξη αφού μου υπόσχονταν διάφορα...το έκανα. Ήμουν απόλυτα πειθαρχημένος

ΣΥΡΙΖΑ: Τα έγγραφα διαψεύδουν τον Καλογρίτσα

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός του κ. Καλογρίτσα ότι ήταν «μπροστινός» και πως η συμμετοχή της εταιρείας του γιου του στο διαγωνισμό έγινε με τα 3 εκατομμύρια ευρώ της CCC κατόπιν οργάνωσης του σχεδίου από τον κ. Παππά, καταρρίπτεται από νέα υπεύθυνη δήλωση που εντοπίστηκε με ημερομηνία 4/7/2016, σύμφωνα με την οποία ο  Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, δηλώνει υπεύθυνα ότι έχει τα 8 εκατομμύρια ευρώ, που απαιτούνταν ως μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Δύο μήνες δηλαδή πριν το διαγωνισμό και 1,5 μήνα πριν τη συνάντηση Χρήστου Καλογρίτσα – Χούρι την οποία επικαλείται ο μάρτυρας.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 6 το απόγευμα με ερωτήσεις από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.