Quantcast

Στις Βρυξέλλες η Ελληνική πρόταση 6 σημείων για το μεταναστευτικό - Στην Άγκυρα την Παρασκευή ο Σχοινάς

Σχέδιο 6 σημείων για το μεταναστευτικό κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Αθήνα και Άγκυρα επισκέπτονται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την ολοκλήρωσητων εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Εσωτερικές Υποθέσεις) δήλωσε:

«Μιλώντας για το μεταναστευτικό, θέλω να υπογραμμίσω ότι η προστασία των συνόρων μας είναι μία διαρκής εθνική ευθύνη. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα-σύνορο της Ευρώπης και της Δύσης. Η ασφάλειά μας είναι και δικής τους ασφάλεια και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μία ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεγγύη, ειδικά όταν έχουμε στα ανατολικά μας έναν γείτονα, ο οποίος, αποδεδειγμένα πια, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών του επιδιώξεων. Γι’ αυτό η Ελλάδα, στη νέα συζήτηση που θα γίνει για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου, θα θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την ανάγκη να υπάρξει μία αποτελεσματική αλληλεγγύη.

Πέραν αυτών, το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι αποτελεσματικές επιστροφές σε τρίτες χώρες. Ειδικά γι’ αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα υπέβαλε ένα πλήρες κείμενο-πρόταση, μία πρωτοβουλία, η οποία – χαίρομαι να πω, το λέω με ικανοποίηση – έχει γίνει δεκτή με πάρα πολύ θετικά σχόλια και θα αποτελέσει βάση για εργασία από εδώ και πέρα σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών».

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε προβλέπεται:

1) Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα των επιστροφών με τον επαυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και στόχο τη δημιουργία ευέλικτων και αποτελεσματικών διαδικασιών και τον περιορισμό του διοικητικού κόστους μέσω του συντονισμού των επιστροφών.

2) Η αξιοποίηση των μεταναστευτικών συνδέσμων (Immigration Liaison Officers) στις χώρες προέλευσης προκειμένου να υλοποιούνται απρόσκοπτα οι επιστροφές και να διευκολύνονται οι εκεί σχετικές διαδικασίες, υπερβαίνοντας τυχόν εμπόδια.

3) Η παροχή κινήτρων και αντικινήτρων στις τρίτες χώρες για να επιτευχθεί συνεργασία ως προς τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποχή επιστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να αξιοποιηθούν οι εμπορικές πολιτικές με τις τρίτες χώρες, η αναπτυξιακή βοήθεια, η δημιουργία οδών νόμιμης μετανάστευσης ή το καθεστώς visa.

4) Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου (οδηγία επιστροφών, αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών, πληροφοριακό σύστημα Σένγκεν). Η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών θα δίνει τη δυνατότητα οι αποφάσεις να εφαρμόζονται άμεσα από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο κράτος μέλος εκδόθηκε η απόφαση (έναντι του υφιστάμενου συστήματος που προβλέπει επιστροφή στη χώρα εισόδου και μετά στην χώρα προέλευσης). Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Οδηγία Επιστροφών θα διευκολύνει την επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών των κρατών μελών για τη διαχείριση υποθέσεων επιστροφών.

5) Η ενίσχυση πολιτικών επανενσωμάτωσης πολιτών που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκ νέου απόπειρας μετανάστευσης μέσω παράνομων οδών.

6) Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού με τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Στην Άγκυρα την Παρασκευή ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Μετάβαση στην Άγκυρα για συνομιλίες για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο νέος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα της καταληκτικής ενημέρωσης των συντακτών μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι μαζί με την συναρμόδιά του Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον θα βρεθεί στην Άγκυρα την Παρασκευή, αφού πρώτα όμως μεταβούν και οι δύο στη Αθήνα την Πέμπτη (05/12) με το ίδιο αντικείμενο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξήγησε ότι ο στόχος των δύο επισκέψεων είναι να χτιστούν γέφυρες για την σύγκλιση σε μια μελλοντική συνεκτική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Όπως εξήγησε «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», τονίζοντας ότι η ΕΕ «ήταν πολύ διαιρεμένη και για πολύ καιρό».

Η Ίλβα Γιόχανσον καθ’ ύλην αρμόδια Επίτροπος θα πραγματοποιήσει γύρο επισκέψεων και στις 27 πρωτεύουσες, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να την συνοδεύει σε κάποιες από αυτές.

«Η Τουρκία είναι η πλέον σημαντική χώρα για την ΕΕ σε αυτό το θέμα και για αυτό θέσαμε ως προτεραιότητα το να μεταβούμε εκεί την πρώτη εβδομάδα που αναλάβαμε», τόνισε η Επίτροπος για το μεταναστευτικό.