Quantcast

Κεφαλογιάννης: Η καταστροφική τροπολογία που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετείται στη νέα ΚΑΠ

«Η καταστροφική τροπολογία δεν πέρασε. Αν γινόταν δεκτή θα σήμαινε μείωση κατά 50% περίπου των ελληνικών επιδοτήσεων», δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για την τροπολογία που προέβλεπε κοινή στρεμματική ενίσχυση των αγροτών σε όλες τις χώρες- μέλη της ΕΕ η οποία δεν πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο.

«Λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η GUE/NGL η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κανείς εκ των τότε ευρωβουλευτών του να αντιδράσει, είχε προτείνει μία καταστροφική τροπολογία για τους Έλληνες αγρότες, που προέβλεπε την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή, µια κοινή στρεμματική ενίσχυση σε όλες τις χώρες - µέλη της ΕΕ», ανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε: «Με συντονισμένες ενέργειες και παρέμβασή μου στο ΕΛΚ η συγκεκριμένη καταστροφική τροπολογία δεν πέρασε με τις ψήφους των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αν γινόταν δεκτή θα σήμαινε μείωση κατά 50% περίπου των ελληνικών επιδοτήσεων».

Ο κ. Κεφαλογιάννης σε πρόσφατη ερώτησή του, έθεσε το θέμα προς τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, τον οποίο ρωτούσε αν η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων «καθώς σε περίπτωση εφαρμογής πλήρους εξωτερικής σύγκλισης, μεγάλος αριθμός μικρών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα θα καταστεί μη βιώσιμος και η γεωργική δραστηριότητα θα εγκαταλειφθεί με σοβαρότατες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».

«Σύμφωνα με την απάντηση του Φιλ Χόγκαν η πρόταση της Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027 δεν προβλέπει τη χρήση άλλων παραμέτρων για τον υπολογισμό των άμεσων ενισχύσεων και το κονδύλιο για τις άμεσες ενισχύσεις για τη χώρα μας θα υποστεί μικρή μόνο μείωση, μικρότερη από το 4%.

Κάτι που ασφαλώς σημαίνει ότι οι καταστροφικές πολιτικές της πλήρους εξισωτικής σύγκλισης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης δηλαδή μία κοινή στρεμματική ενίσχυση για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελούν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.