Κινητικότητα για την ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ - Διπλό μήνυμα για διεύρυνση, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

«Διπλό μήνυμα» ως προς τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για τη διεύρυνση, έστειλε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας του Συμβουλίου ο Υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο πήραμε την απόφαση να στείλουμε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε με την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μην ληφθεί η απόφαση που έπρεπε στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να στείλουμε ένα μήνυμα προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ότι τους θέλουμε στην δικιά μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και προς την Κομισιόν ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την διεύρυνση. Και αυτό είναι υιοθετώντας μία καινούργια διαδικασία διεύρυνσης.

Οι απόψεις που κατέθεσε η Γαλλία είναι απόψεις που σηματοδοτούν μία πορεία προς μία κατεύθυνση. Περιμένουμε από την Κομισιόν να ακούσει όχι μόνο τη Γαλλία αλλά και όλες τις άλλες χώρες και να έρθει πολύ σύντομα με ένα καινούργιο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε επιτέλους να εκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια».

Σημειώσε δε ότι “εμείς είμαστε πάντα υπέρ της διεύρυνσης, καλώντας την Κομισιόν να παρουσιάσει με καινούργια πρόταση για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. 

Δήλωσε δε ότι τρεις χώρες αναφέρθηκαν ονομαστικά στη γαλλική πρόταση. Όλοι είπαν ότι δεν έχει πεθάνει η διεύρυνση. 

Κληθείς να σχολιάσει το αν αυτό θα συμβεί το Μάρτιο ή το Μάιο δήλωσε πως “αυτό είναι αδιάφορο. Έχει σημασία για τις εκλογές των Σκοπίων. Οι Γάλλοι θέλουν την πρόταση μέχρι τον Ιανουάριο. Να πάει πακέτο η διαδικασία μαζί με την απόφαση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων”.

Σημειώνεται ότι στο ΣΓΥ κυκλοφόρησε επιστολή με τις υπογραφές  Αυστρίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Ιταλίας, Σλοβακίας που ζητά επιτάχυνση και επεξεργασία των προτάσεων από την Κομισιόν έως τον Ιανουάριο του 2020. Συμφώνησε δε σε αυτές και η Κροατία, αλλά είπε ότι δεν θέλει να συμμετέχει σε μια τέτοια δέσμευση ενόψει ανάληψης της Προεδρίας.

Το σχέδιο Μακρόν για ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ - Η αντίδραση του Βερολίνου

Με τις ανεπίσημες προτάσεις για την μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ η γαλλική διπλωματία ευελπιστεί να μετριάσει την σκληρή κριτική που δέχθηκε τον Οκτώβριο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για το «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Όπως αναφέρεται στο dw.com, για τον γάλλο πρόεδρο η υιοθέτηση των προτάσεων αποτελεί προϋπόθεση για μια νέα διεύρυνση της ΕΕ. Αντί λοιπόν για τα 35 κεφάλαια, η Γαλλία προτείνει 7 θεματικές ενότητες, η οποία οφείλουν να εφαρμοστούν διαδοχικά από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Οι ενότητες αφορούν για παράδειγμα: Θεμελιώδη Δικαιώματα & Κράτος Δικαίου, Παιδεία & Επιστήμη, Απασχόληση & Κοινωνικά ζητήματα. Μόλις ένα κράτος εκπληρώσει όσα προβλέπονται σε μια από τις θεματικές ενότητες, τότε θα αποκτά πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Eurojust για συνεργασία σε ζητήματα δικαιοσύνης ή το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης Erasmus.

Η μόνη ελπίδα θετικής αντιμετώπισης που διαφαίνεται στο κείμενο των έξι σελίδων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα είναι το σημείο όπου επισημαίνεται ότι «Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο ανήκουν ιστορικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά στην Ευρώπη».

«Ο Μακρόν μπορεί και να αλλάξει γνώμη»

Σε ερώτηση της DW αναφορικά με το non paper του προέδρου Μακρόν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Γιάνις Πέλερ απαντά ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας διεύρυνσης, αρκεί να μην καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Την επίτευξη αυτού του στόχου υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ο υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του, την περασμένη Τετάρτη, στα Σκόπια: «Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η συνέχιση μιας επιτυχημένης πολιτικής για τη διεύρυνση της ΕΕ και η μακροπρόθεσμα σταθερή ανάπτυξη στα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί για εμάς στρατηγικό συμφέρον».

Όταν πριν από 15 χρόνια εντάσσονταν 10 νέα μέλη στην ΕΕ η Γαλλία είχε ταχθεί υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης ένταξης της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υπενθυμίζει ο Ερβάν Φουερέ από τη δεξαμενή σκέψης CEPS στις Βρυξέλλες. Κατά την άποψή του το «όχι» Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία σχετίζεται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Γαλλία την ερχόμενη άνοιξη. Σύμφωνα με τον γάλλο πολιτικό αναλυτή οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο γάλλος πρόεδρος θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από την ΕΕ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Προσθέτει ωστόσο ότι ο γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να αλλάξει γνώμη μετά τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία και να δώσει, τελικά, το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.