ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψηφίζουν αλλά πιέζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει την περίοδο διερεύνησης της εξεταστικής

Πολιτικές πιέσεις να τροποποιήσει την πρότασή του για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και να επεκτείνει την έρευνα σε βάθος δεκαετίας δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Γεροβασίλη: Η πρόταση είναι συγκεκριμένη. Όποιος θέλει την ψηφίζει 

Η συζήτηση θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη , ωστόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της  Βουλής τόσο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ όσο και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν σαφές ότι το πολιτικά ορθό είναι να αλλάξει το κείμενο της πρότασής του και να την επανακαταθέσει ζητώντας έρευνα σε βάθος δεκαετίας για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Αμφότεροι ξεκαθάρισαν ότι σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ κάτι το οποίο δείχνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πολύ κοντά στον στόχο των 120 ψήφων που απαιτούνται για να συγκροτηθεί η επιτροπή με βάση το δικαίωμα της μειοψηφίας.

Ξεκάθαρος ήταν πάντως και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας λέγοντας πως η εξεταστική, αν συγκροτηθεί θα διερευνήσει με βάση τη γραπτή εντολή που θα λάβει από την Ολομέλεια και δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλη περίοδο με δική της απόφαση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για την τυχόν χρονική επέκταση της έρευνας απαιτείται είτε ο ΣΥΡΙΖΑ να τροποποιήσει γραπτώς την πρότασή του είτε να κατατεθεί άλλη πρόταση από άλλο κόμμα.  

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η πρόταση δεν πρόκειται να είναι συγκεκριμένη και δεν θα αλλάξει καθώς στο πρώτο σκέλος εκ των πραγμάτων αναφέρεται σε ζητήματα (κονδύλια επί πανδημίας) τα οποία δεν μπορούν να αναχθούν σε προγενέστερη περίοδο. 

Η σημερινή εξέλιξη ενισχύει το σενάριο κατάθεσης νέας πρότασης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η οποία μόνο έτσι θα μπορέσει να διερευνήσει την περίοδο 2015-2019 για ζητήματα δημοσκοπήσεων.