Quantcast

Kλιμακώνει την ένταση η Αγκυρα – Συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο – Τι λέει ο Κ. Φίλης

Με επιστολή στον ΟΗΕ η Αθήνα αποδομεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου με πρόσχημα την αξίωση αποστρατιωτικοποίησης. Προκλήσεις από Ερντογάν και Τσαβούσογλου.

Κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία, όπως φαίνεται από τη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας», αναφέρει η γραπτή δήλωση.

Νέο μπαράζ παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο

Την ίδια ώρα, καθώς η Ελλάδα ακολουθεί πιστά το Διεθνές Δίκαιο, η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Την Πέμπτη τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις και 13 παραβάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη, έξι ζεύγη F-16, τρία κατασκοπευτικά CN-235 και ένα μη επανδρωμένο UAV εκ των οποίων τα δυο ήταν οπλισμένα, προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί»

Παράλληλα, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις προκλήσεις της Τουρκίας και την επιστολή που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ, τόνισε ότι «είναι σωστή η απάντησή μας αλλά όλα αυτά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα».

«Είχαμε και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί, είναι βέβαιο ότι θα κάνει διπλωματικές ενέργειες για το θεαθήναι, προσπαθώντας να δώσει μια ουσία στα αίολα επιχειρήματά της», σημείωσε.

«Πρέπει να θέσουμε επί τάπητος έναν οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης και προς την Τουρκία και προς τους εταίρους μας, που θα μπορούσε κάποια στιγμή να μας οδηγήσει σε διάλογο, κυρίως για να μην χρεωνόμαστε αδίκως ότι εμείς είμαστε αυτοί που δεν επιθυμούμε να συζητάμε με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν προανήγγειλε νέα επιχείρηση στη Συρία

Την ίδια ώρα, νέα εισβολή στη Συρία προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕA), αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας», όπως αναφέρει η online έκδοση της Sabah.

Από τα μέσα Απριλίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ανάλογες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» -μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους - «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και εκείνες που θα ξεκινήσουν για να εξαλείψουν την «τρομοκρατική απειλή» στα νότια σύνορα της Τουρκίας «δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών» και απορρέουν από τις ανάγκες για την εθνική ασφάλεια.

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Αυτή είναι η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Με την εν λόγω επιστολή, υποστηρίζουν πηγές του υπ. Εξωτερικών, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολό τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Η επιστολή προς τον ΟΗΕ, με ημερομηνία 25 Μαΐου, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην επιστολή της Αθήνας απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Τονίζεται παράλληλα ότι η «διασύνδεση» αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Ακόμα, επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η επιστολή