Quantcast

Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες – Τι λένε οι ειδικοί – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Περιμένουμε την επίδραση των μέτρων, έχουμε μια μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και σημείωσε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν δεν μπορεί να μην οδηγήσουν στην ελάττωση των κρουσμάτων, περιμένουμε τη βελτίωση των δεικτών.

Πάνω από 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Ελλάδας με κορωνοϊό, είπε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι ο δείκτης R έχει περάσει το 1, «και πάει προς το 2». Ο Λοιμωξιολόγος, Αθ. Σκουτέλης, ανέφερε, μιλώντας στον ANT1, ότι αυτήν την εβδομάδα θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown.

Στο Μέγαρο Μαξίµου εξετάζουν τα επιδηµιολογικά δεδοµένα µέρα µε τη µέρα και αναλόγως λαµβάνουν αποφάσεις για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τη Realnews, στο τραπέζι βρίσκονται, µεταξύ άλλων, η περαιτέρω υποχρεωτική επέκταση της τηλεργασίας, η αναστολή λειτουργίας και άλλων υπηρεσιών του δηµόσιου τοµέα, το κλείσιµο για κάποιες επαγγελµατικές κατηγορίες που παραµένουν ανοιχτές και, ως ύστατο µέτρο, ακόµα και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας ή η αλλαγή στο καθεστώς των sms. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισηµαίνουν ότι, σε σχέση µε την καραντίνα του περασµένου Μαρτίου, ήδη υπάρχει µια ειδοποιός διαφορά, αφού για κάθε µετακίνησή µας απαιτείται η χρήση µάσκας.

Οπως λένε, η κυβέρνηση ασχολείται επισταµένως µε το πρόβληµα καθώς η εξέλιξη της πανδηµίας είναι µια δυναµική κατάσταση. Για τον λόγο αυτόν, όποτε απαιτείται, υπάρχει αναπροσαρµογή των µέτρων. Πέρα από την επιθετικότητα του δεύτερου κύµατος, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως η πίεση και η κόπωση των πολιτών, αλλά και το ότι µπαίνουµε σιγά-σιγά στην καρδιά του χειµώνα, δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση. Και αυτό σηµαίνει πως τα πράγµατα µπορεί να γίνουν χειρότερα το επόµενο διάστηµα, πριν γίνουν καλύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανοιχτό το ενδεχόµενο να δοθεί παράταση στο lockdown των τριών εβδοµάδων που έχει ανακοινωθεί, αφού υπάρχει συγκεκριµένος στόχος για τη µείωση των κρουσµάτων. Άλλωστε, για την ώρα, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών και όχι αποκλιµάκωση.