Κουτσούμπας: Η «Ελλάδα της ανάπτυξης» που περιγράφει ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τα εργασιακά, ανέφερε ότι αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ως «Ελλάδα που αλλάζει» και «Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας», δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Τόνισε ότι «η πραγματική κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Είπε ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες ψήφισε ή δρομολόγησε νέα επιθετικά μέτρα στο χώρο των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων «προβλέποντας ακόμα περισσότερες ρήτρες εξαίρεσης που μπορεί να αξιοποιεί η εργοδοσία» και στη «μετατροπή του υπουργού Εργασίας σε απόλυτο άρχοντα που μπορεί να απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία και να προχωρά μέτρα που διευκολύνουν παραπέρα την περιβόητη ευελιξία».

Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν και επέκτειναν το πλαίσιο που αφήνει σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους εκτός οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ η κυβέρνηση διατήρησε ανέγγιχτη την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κλαδικές συμβάσεις «όπου δίνεται στον κάθε εργοδότη το δικαίωμα να προχωρά ή να μπλοκάρει τη διαδικασία κήρυξης μιας κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικής».

Σημείωσε ότι με τον όρο της επίκλησης της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης ως δείκτη εξαίρεσης (από την συλλογική σύμβαση) την οποία οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλούνται «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και το κατρακύλισμα των μισθών στο όριο του κατώτατου».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να εντείνει την καταστολή με διατάξεις που «τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία με μέτρα σε βάρος της ίδιας της λειτουργίας των σωματείων».

Μιλώντας για το Ασφαλιστικό, είπε ότι κάθε κυβέρνηση «χτίζει πάνω στο οικοδόμημα της άλλης» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν καταργεί, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα ορισμένα νομικά κενά του».

«Αυτός ο νόμος αποτέλεσε έως τις μέρες μας την ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «σήμερα έρχεται η ΝΔ να ισχυροποιήσει το πνεύμα και το σώμα αυτού του νόμου, να ανοίξει τον δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το έδαφος ώστε «το ασφαλιστικό να αποτελεί όχι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους, αλλά εμπόρευμα που θα το πληρώνει όποιος έχει, για όσο έχει και αν έχει».

Μιλώντας για τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι εκεί επικρατεί το απόλυτο χάος για τους εργαζόμενους, αλλά είναι «παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους» στους οποίους η κυβέρνηση «κάνει σινιάλο για επενδύσεις προσφέροντας πάμφθηνη εργατική δύναμη».

Αναφέρθηκε επίσης στην «επίθεση που εξελίσσεται μεθοδικά, εδώ και χρόνια, εις βάρος της κυριακάτικης αργίας», ενώ ειδικά στο εμπόριο, στον επισιτισμό και στον τουρισμό, οι εξελίξεις αυτές «δένουν» με την απογείωση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «πλήρης ασυδοσία που απολαμβάνει η εργοδοσία μεταφράζεται και σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα καθώς μακραίνει ο κατάλογος ατυχημάτων μέσα από τα οποία αναδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

«Κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργούσε τα βασικά αντεργατικά νομοθετήματα της προηγούμενης, αλλά έβαζε πάνω σε αυτά και το δικό της λιθαράκι» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, θέτοντας στη συνέχεια τα εξής ερωτήματα:

«Πείτε μας, εδώ και τώρα, πότε θα επαναφέρετε τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, ο οποίος πρέπει και να αποτελέσει τη βάση προς συζήτηση για αυξήσεις στους κλάδους. Να μας πείτε, εδώ και τώρα, πότε θα αφήσετε ελεύθερες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Σημείωσε ότι παρά την εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% το 2020, για τους μισθούς των εργαζομένων, που παράγουν την ανάπτυξη, η εκτίμηση για αύξησή τους είναι 1,2%.

«Και αυτή ακόμη η αύξηση είναι πλασματική, γιατί στην πραγματικότητα αν συνυπολογίσουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι όπως ονομάζετε τη φοροληστεία, αν συνυπολογίσουμε περικοπές σε κοινωνικές παροχές, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, που το κόστος τους μεταφέρεται στους μισθωτούς, αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη, τελικά μάλλον μείωση του μισθού έχουμε παρότι καταγράφεται για δεύτερη χρονιά ανάπτυξη» ανέφερε.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση «α λα ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα υιοθετείτε αντιαναπτυξιακά μέτρα» προσθέτοντας, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση «αναπτυξιακά μέτρα υιοθετείτε, μόνο που η ανάπτυξη αφορά τους λίγους, τα κέρδη τους, τα προνόμιά τους».

«Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει ποτέ ανάπτυξη για όλους. Ούτε ασφαλώς μπορεί να γίνει δίκαιη, γιατί αυτή η ανάπτυξη καλπάζει όσο μεγαλώνει η αδικία σε βάρος των πολλών» είπε, προσθέτοντας: «Οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο, δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με το "μαστίγιο" της εκτεταμένης καταστολής μαζί με το "καρότο" της “βιώσιμης ανάπτυξης”, θεωρεί ότι θα τελειώσει με τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, ότι θα καταφέρει να επιβάλει σιωπητήριο στους τόπους δουλειάς».  

«Αυτοί οι αγώνες, σε αυτήν την περίοδο, δείχνουν τη δύναμη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και των οργανώσεών του, ενάντια στην πολιτική που διαλύει εργατικά-ασφαλιστικά δικαιώματα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτερολογία Δ. Κουτσούμπα: «Μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώσατε αυτό το αντεργατικό τερατούργημα»     

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά, είπε ότι ο πρωθυπουργός "μπερδεύει την κερδοφορία και την ευφορία των επιχειρηματικών ομίλων με την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους".

Τόνισε ότι τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας παραμένουν κολλημένα σταθερά σε ποσοστό άνω του 17%, δηλαδή στο 1 εκατομμύριο ανέργους, και πρόσθεσε ότι η ευέλικτη απασχόληση, "η δουλειά-λάστιχο με 380 ευρώ μικτά" μετεξελίσσεται σε "μόνιμης διάρκειας ευέλικτη εργασία και όχι προσωρινού χρόνου, χαμηλά αμειβόμενη, αδήλωτη και ανασφάλιστη".

Έθεσε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν αυτή η κατάσταση "δικαιολογεί τη γνωστή κοκορομαχία με εναλλασσόμενους ρόλους του πανηγυρίζοντος και του καταγγέλλοντος ανάμεσα στους κυρίους του αστικού, φιλελεύθερου και σοσιαλδημοκρατικού, διπολισμού". "Μαζί διαμορφώσατε αυτό το αντεργατικό τερατούργημα" υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε, στη συνέχεια ότι "επιβεβαιώνεται πως η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου έχει ως βασική προϋπόθεση την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα".

Πρόσθεσε ότι "η εργασιακή ζούγκλα έχει την κοινή σφραγίδα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα" και έκανε λόγο για προκλητική προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ "να κάνουν το μαύρο-άσπρο".

Ανέφερε ως ενδεικτική της προκλητικής αυτής προσπάθειας, την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό που παρουσιάστηκε από την κ. Αχτσιόγλου, "την ίδια που ως υπουργός είχε απορρίψει την πρόταση περισσοτέρων από 500 σωματείων για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας", ενώ την πρόταση αυτή που τα σωματεία κατέθεσαν σε όλα τα κόμματα της Βουλής "μόνο το ΚΚΕ την κατέθεσε ως πρόταση νόμου και όλοι μαζί την απορρίψατε".

Πρόσθεσε ότι εναλλάξ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου ΝΔ "κράτησαν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ο εκάστοτε υπουργός καθορίζει το ύψος του κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας, έτσι, την θεσμοθετημένη μόνιμη συμπίεση των μισθών".

Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε επίσης την άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρωθυπουργό -ο οποίος είχε πει ότι "μια κλαδική σύμβαση επεκτείνεται αν καλύπτει το 50+1 των εργαζομένων"- είπε: "Δεν ξέρετε ότι οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να μη δίνουν τα μητρώα των εργαζομένων ακριβώς για να μη διαπιστώνεται αν απασχολούν αυτήν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Κανένας δεν τους υποχρεώνει γι' αυτό και δεν το πείραξε αυτό, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ".

Μιλώντας πάντα για τον κατώτερο μισθό, έκανε λόγο για "εμπαιγμό" εκ μέρους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς "η ΝΔ μιλά για (αύξηση) 50 ευρώ σε βάθος τριετίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για αύξηση 7% κάθε χρόνο μέχρι το 2022 και μετά έναρξη διαπραγμάτευσης για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση".

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα γιατί ως κυβέρνηση δεν κατήργησε τον "άθλιο αντεργατικό νόμο Βρούτση που στη συνέχεια έγινε νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου".

Μιλώντας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια δύο φορές πρόταση νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυρίων "και τις γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια".

Πρόσθεσε ότι επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2017 "κατ' απαίτηση των τραπεζών και των funds", έφερε "αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς".

Είπε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει εκ νέου επικαιροποιημένη την πρότασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πρόταση των σωματείων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των Συλλογικών Συμβάσεων.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι "την όλη αντεργατική εικόνα συμπληρώνει το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η ΝΔ για να βάλει σε εφαρμογή το νόμο λαιμητόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που σήμερα αποκτά δύο νονούς: Κατρούγκαλος-Βρούτσης".

Χαρακτήρισε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ως "αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση". Ο Δ. Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό, είπε ότι "έχετε βάλει τον υπουργό Εργασίας να επιδίδεται σε ένα αντιΚΚΕ παραλήρημα με χρυσαυγίτικη, μάλιστα, φρασεολογία, διαστρεβλώνοντας επιπλέον τις θέσεις του ΚΚΕ".

"Τελευταίο κρούσμα χτες, σε επίκαιρη ερώτηση για τις απαράδεκτες διακρίσεις που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου για τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε βάρος των ομογενών Ελλήνων της Αλβανίας, που μάλιστα χτες είχαν και κινητοποίηση, αλλά και των μεταναστών, που βρίσκονται πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα νομιμότατα, ζουν, δουλεύουν εδώ με τις οικογένειές τους, κατέφυγε ο κ. Βρούτσης στα αλήστου μνήμης συνθήματα, 'σύνταξη μόνο στους Έλληνες', της Χρυσής Αυγής. Λες και οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν ξέρουν ποιες κυβερνήσεις τους έκοψαν τις συντάξεις! Δεν είναι βέβαια βλάκας ο κ. Βρούτσης. Επικίνδυνος είναι, συκοφάντης και προβοκάτορας!" υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

"Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και το προκλητικό προπαγανδιστικό γαϊτανάκι που τη συνοδεύει, απάντηση δίνει η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού" είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το απεργιακό μέτωπο για τις 18 Φεβρουαρίου με αιχμή την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις σύγχρονες ανάγκες στη δουλειά και στη ζωή, καθώς και να ισχυροποιήσουν τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία, "ξεπερνώντας αγκυλώσεις και εγκλωβισμούς στα αστικά κόμματα -φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά- που μας έφεραν μέχρι εδώ και ευθύνονται για την δυστυχία των εργαζομένων".