Quantcast

Κουτσούμπας: Ο σοσιαλισμός είναι επείγουσα και ρεαλιστική κοινωνική αναγκαιότητα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο CNN.GR, είπε ότι «η δολοφονία του αφροαμερικάνου Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό, λειτούργησε ως θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της λαϊκής αγανάκτησης που σιγοέβραζε» καθώς «σε αυτό το ξέσπασμα, μαζί με την κρατική βία, επιδρούν και άλλοι παράγοντες, όπως οι 100.000 νεκροί από τον κορονοϊό -με τους περισσότερους να ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα που δεν είχαν πρόσβαση στις δομές υγείας- αλλά και η έκρηξη της ανεργίας, της φτώχειας».

«Ο μύθος του αμερικάνικου ονείρου καταρρέει» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας «η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο ρατσισμός, η ένταση της κρατικής βίας απέναντι στον αμερικάνικο λαό είναι η άλλη όψη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και πολέμων των ΗΠΑ σε βάρος των λαών. Άρα το βασικό συμπέρασμα είναι, αυτό που έχει γίνει και σύνθημα: "Καπιταλισμός σημαίνει: Δεν μπορώ να αναπνεύσω"».

Πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη στον αμερικάνικο λαό από τους εργαζόμενους και τους νέους της χώρας μας είναι σε πλήρη αντιδιαστολή τόσο «με τη στάση της κυβέρνησης ΝΔ, που ορισμένα στελέχη της έφτασαν στο σημείο να επικροτούν το όργιο καταστολής του Τραμπ» όσο «και με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πάθει αφωνία για την κυβέρνηση Τράμπ, πολύ περισσότερο για το σύστημα που είναι εκτροφείο ρατσισμού και εγκλημάτων».

«Λογικό, συνεχίζουν να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους και οι δύο, ως "προτιμώμενοι" και "προβλέψιμοι" εταίροι της αμερικάνικης κυβέρνησης» σημείωσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ εκφράστηκε αρνητικά για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι «οι πόροι του Ταμείου ανάπτυξης, οι οποίοι προέρχονται από τις τσέπες των ευρωπαϊκών λαών δεν έχουν στόχο να ανακάμψουν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι παροχές στην υγεία, στην παιδεία, αλλά τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Επισήμανε ότι «αυτά τα δήθεν "αναπτυξιακά πακέτα" πάνε πακέτο με νέα αντιλαϊκά μέτρα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των "μνημονίων διαρκείας" της ΕΕ».

Αναφορικά με το πόσο βαθιά προβλέπει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα την οικονομία της οποίας «έχτισαν πάνω στα πήλινα πόδια του τουρισμού και των μεταφορών, καθιστώντας την "διπλά" ευάλωτη "δεν είχε στρεβλό μοντέλο". Είχε και έχει την οικονομία που υπαγορεύουν οι ανάγκες αυτών που την ελέγχουν, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Σημείωσε ότι οι δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας διεθνώς έδειχναν επιβράδυνση πριν την εκδήλωση της πανδημίας η οποία επέδρασε σαν καταλύτης, «αλλά η καπιταλιστική κρίση προέκυψε από την "κανονικότητα" του καπιταλιστικού συστήματος».

Τόνισε ότι κανένα μείγμα διαχείρισης δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ «η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση για την έξοδο από την κρίση, που είναι αναγκαία για την καπιταλιστική οικονομία, δεν θα φέρει μια τέτοια δυναμική ανάπτυξη, από την οποία κάπως θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι».

«Το θέμα είναι ότι πάλι την πληρώνει ο "συνήθης ύποπτος". Αυτό κωδικοποιείται από τους μνημονιακούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ και τις ΠΝΠ, που ήρθαν και κούμπωσαν πάνω σε αυτούς τους νόμους» πρόσθεσε.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «στην πραγματικότητα αφορούν στην αντιπαράθεση της αστικής τάξης της Τουρκίας με αυτή της Ελλάδας στο Αιγαίο, συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, όπου εξελίσσονται οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχεδιασμοί για το ποια ισχυρή καπιταλιστική δύναμη θα έχει το πάνω χέρι στους ενεργειακούς δρόμους».

Σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνει κανείς ότι όλα αυτά φέρνουν πολύ κοντά ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο εκτιμάμε πως με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που ήδη σερβίρεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Βέβαια λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η λύση βρίσκεται στην πάλη για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, για την απεμπλοκή από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Γιατί -παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα- εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό».

Ερωτηθείς τι απαντά το ΚΚΕ «στους πολίτες που πιστεύουν ότι ο σοσιαλισμός είναι ένα διαψευσμένο όραμα του χτες» επισήμανε, ότι «καμιά πολιτική δύναμη ούτε αυτές που πίνουν νερό στο όνομά του καπιταλισμού, ούτε αυτές που -στο όνομα του "εφικτού"- ενσωματώθηκαν στο σύστημα έχουν σήμερα σχέδιο που έστω σε μια προοπτική μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες».

«Το ΚΚΕ όμως έχει τέτοιο σχέδιο, είναι η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός. Γιατί κριτήριο για την παραγωγή που θα αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας δεν θα είναι τα κέρδη μίας χούφτας μετόχων, αλλά η λαϊκή ευημερία.

Συνεπώς, ο σοσιαλισμός δεν είναι απλά ένα όραμα και μάλιστα διαψευσμένο. Είναι μία επείγουσα και ρεαλιστική κοινωνική αναγκαιότητα. Ο σοσιαλισμός, οπλισμένος από τα συμπεράσματα, τη θετική και αρνητική πείρα από την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησής του, έρχεται αντικειμενικά επιθετικά στο προσκήνιο. Οι τεράστιες κατακτήσεις που γνώρισαν οι λαοί στις σοσιαλιστικές χώρες λάμπουν ακόμα περισσότερο στη σκιά της πανδημίας. Και κει ακόμη, αν κάτι τελικά διαψεύστηκε δεν είναι ο σοσιαλισμός, αλλά η χρησιμοποίηση των παλιών εργαλείων του καπιταλισμού για να λυθούν τα προβλήματα του σοσιαλισμού, με τα οποία για πρώτη φορά αναμετρήθηκε αυτό το σύστημα» κατέληξε στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.