Quantcast

Μητσοτάκης: Ιστορική η συμφωνία με τη Γαλλία - Ο Τσίπρας πήγε από το «όχι» στις γραβάτες στο «όχι» στις φρεγάτες - ΒΙΝΤΕΟ

Ως ιστορικό κείμενο η ψήφιση του οποίου καθιστά ιστορική τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

 "Σε περίπτωση επίθεσης η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας. Ο εθνικός μας στόλος αποκτά τρεις φρεγάτες τελευταίας γενιάς. Αποκτάμε πλοία αντάξια των καπετάνιων μας" είπε ο κ. Μητσοτάκης και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για ράλι εξοπλισμών είπε ότι ο δημοσιονομικός σχεδιασμός δεν ξεπερνά τις οικονομικές μας δυνατότητες. 

  "Ο λογαριασμός είναι καλύτερος γιατί εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Πρωτοφανής ο χρόνος παράδοσης. Η Ελλάδα θα προηγηθεί παίρνοντας τη θέση σκαφών του γαλλικού πολεμική ναυτικού.  Δεν ισχύει εδώ  το προπολεμικό δίλημμα ψωμί ή κανόνια. Η χώρα σε αυτή τη συγκυρία ακινήτων σε αυτή τη γειτονιά, μπορεί χρειάζεται και θα έχει και τα δυο" είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ "Όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων". 

  Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για θεμελίωση ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης  και ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης κάτι το οποίο ο Πρωθυπουργός θεωρεί μονόδρομο.

   Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του υποστηρίζοντας πως το "παρών" ισοδυναμεί με "απών"  από την εθνική προσπάθεια. "Το παρελθόν εκδικείται τον κ. Τσίπρα. Από το «όχι» στις γραβάτες πήγε στο« όχι» στις φρεγάτες. Είναι κρίμα" είπε. 

  Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο όρος επικράτεια την οποία ρητά μνημονεύει η συμφωνία περιλαμβάνει και τη θάλασσα και τον αέρα. 

  «Ένοπλη επίθεση συνιστά κάθε περιστατικό βίας έναντι στρατιωτών μονάδων. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα.  Όλα αυτά κύριε Τσίπρα θα έπρεπε να τα ξέρετε. Δεν μπορείτε να τα ξεπερνάτε μηδενίζοντας πλεονεκτήματα που για πρώτη φορά αποκτά η Ελλάδα. Ποτέ άλλοτε μια τόσο ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας εγγυώμενη την εδαφική της ακεραιότητα είτε επί του πεδίου είτε εν όπλοις» είπε.