Quantcast

Μητσοτάκης: Φασισμός ο βανδαλισμός του μνημείου στη Marfin - Στη δημοκρατία δεν υπερισχύει το ένα δικαίωμα έναντι άλλου

Φασιστική ενέργεια χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον βανδαλισμό του μνημείου για τους νεκρούς της Marfin αρχίζοντας με αυτό τον τρόπο την ομιλία του στη Βουλή: "Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Μάλιστα βανδάλισαν το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Μαρφίν αφαιρώντας τον θυρεό της ελληνικής δημοκρατίας . Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι μισούν τη δημοκρατία αλλά γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους. Εκείνους που χάθηκαν και όσους τους τιμούν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωση της. Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις. Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης έχθρας λέγεται φασισμός και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση" είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επικαλέστηκε το συμβάν αυτό για να αναδείξει τη σημασία του νομοσχεδίου, το οποίο έρχεται να θωρακίσει την ελευθερία στην άσκηση του δικαιώματος. "Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα κατοχυρωμένο" πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα τόνισε ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει ιεραρχία στα δικαιώματα και ότι η ισχύς του ενός δεν θα πρέπει να θίγει το άλλο. "Το νομοσχέδιο θα εξασφαλίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει το ισότιμο δικαίωμα για ελεύθερη κυκλοφορία στον δημόσιο χώρο. Όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του ή να βγει βόλτα. 

Δεν υπερισχύει στη δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων" τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ επικαλεστήκατε το χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσει διαδηλώσεις  αστυνομικών στα Εξάρχεια, Κούρδων και  διαδήλωση στο Σύνταγμα.  Εξήρε δε τη στάση του Κινήματος Αλλαγής τονίζοντας ότι προσήλθε με προτάσεις και όχι με απαράδεκτη φρασεολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επιστρέφει τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων σε εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς "Δεν θα μπω σε άγονη διαμάχη με όσους θεωρούν οτι τους ανήκουν ιδιοκτησιακά οι δρόμοι και οι πλατείες της χώρας για να πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες. Αρνούνται να κατανοήσουν ότι η πατρίδα  έχει προχωρήσει μπροστά. Είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Ας μη μιλούν για σχέδια καταστολής στους δρόμους και  τις πλατείες όσοι είχαν αποδειχθεί ότι εξυφαίναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους όπως τα έλεγαν" είπε.

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο  έρχεται να υπηρετήσει μια αναγκαιότητα που ανέδειξε η ίδια η πραγματικότητα και αποτελεί υλοποίηση κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ . "Κανέναν δεν αιφνιδιάζουμε. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη" είπε.