Quantcast

Μητσοτάκης: Στήριξη των εργαζομένων από το κράτος - Τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε

Την παράταση της προστασίας α' κατοικίας για τρεις ακόμα μήνες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε: 

1) Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους πλήττονται. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς ανέργους.

2) Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και κέρδους θα δουν το Κράτος να στηρίζει το εισόδημα τους. Για πρώτη φορά θα υπάρχει μια ευρέως κλίμακας ενίσχυση του εισοδήματος και των εργαζόμενων στη χώρα από το κράτος. Είναι επιβεβλημένο προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση ειδικά σε αυτή την κρίση. Θα αξιοποιηθεί πρωτίστως  το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, είπε.

3) Κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία α’ κατοικίας παρατείνεται για τρεις μήνες ακόμα. Μόλις 3.198 είναι οι αιτήσεις προστασίας. Μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα γέφυρα και θα προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το Κράτος. Θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και πέρα από τη στήριξη θα επιβραβεύει για πρώτη φορά συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από κορωνοϊό. Στόχος μας να αποτρέψουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων, ανέφερε.

4) Στη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

5) Νέα δέσμη μέτρων από τον Μάιο τα οποία θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού ο οποίος φέτος θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Ως πόλεμο ο οποίος θα κρατήσει πολύ με δραματικές και πολυεπίπεδες συνέπειες χαρακτήρισε την πανδημία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου να υπερασπιστεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας. “Πετύχαμε αλλά την επιτυχία αυτή δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση.Την πιστώνεται ο λαός και η χώρα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η απόφαση της κυβέρνησης πως η Πολιτεία πρέπει να γίνει ασπίδα του Πολίτη και το κράτος να γίνει εγγυητής της νέας καθημερινότητας ήταν άμεση. “Όλα έγιναν  με σχέδιο και σύνεση” είπε ο Πρωθυπουργός και αφού ευχαρίστησε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την υπεράνθρωπη προσπάθεια του ανέφερε δύο συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία όπως είπε καταδεικνύουν την επιτυχία:

-Στις 30/3 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευόμενων covid19. Έφτασαν τους 297. Είχαμε όμως πολλαπλάσιες κλίνες covid έτοιμες. Σήμερα ο αριθμός μειώθηκε στους 118.  Έχουμε πλέον χιλιάδες  διαθέσιμες κλίνες.

-Στις 4/4 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό διασωληνωμένων. Ήταν 93 . Είχαμε τότε σημαντικό αριθμών κλινών διαθέσιμων στο ΕΣΥ.  Δεν πλησιάσαμε τον μέγιστο αιρθμό κάλυψης ΜΕΘ. Σήμερα σε ολόκληρη τη ώρα έχουμε 41 διασωληνωμένους. Ευχόμαστε αυτός ο αριθμός να συνεχίσει να μειώνεται. Χάρη στις εξαιρετικές προσπαθείες ιατρών και νοσηλευτών ένα σημαντικό ποσοστό το οποίο υπέστη διασωλήνωση κατάφερε και κέρδισε τη μάχη. 

“Εμείς λοιπόν ως χώρα ξοδέψαμε πολλά ,πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Οι συνέπειες της επίθεσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Πρόκειται για πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοια της για σχεδόν έναν αιώνα. Θέτει σε κίνδυνο όλα όσα συγκροτούν τη φύση και την υπόσταση του ανθρώπου, την κοινωνικότητα του. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες” είπε ο Πρωθυπουργός. 

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση λέγοντας ότι αυτοί που ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα ζητούν να πειράξουμε το δεσμευμένο απόθεμα και να οδηγήσει τη χώρα σε νέο καθεστώς επιτήρησης: “ Θα περιμένω να ακούσω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μήπως μπορέσουμε να διαφωτιστούμε παραπάνω.  Η εικόνα την οποία έχω είναι ότι η αντιπολίτευηση προτείνει, “Ξοδέψτε” χωρίς να λέει πότε και για ποιους. Ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015. Όσο λίπασμα κι αν θέλετε να τους προσθέσετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι. Οι εμπροσθοβαρείς δαπάνες στερούν πολύτιμα αποθέματα. Διάφοροι λαϊκισμοί περί επιτάξεων μόνο εντυπώσεις και πρόσθετο κόστος προκαλούν. Στην αρχή της κρίσης δεχθήκαμε μια έντονη κριτική από ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε να επιτάξουμε. Αν το κάναμε θα είχαμε ξοδέψει επιπλέον 57 εκατομμύρια ευρώ χωρίς λόγο” είπε.