Quantcast

Μ. Κεφαλογιάννης: Να υποχρεωθεί η Τουρκία να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Σύμβαση του ΟΗΕ σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αφενός να υποχρεώσει την Τουρκία, που είναι μία υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα, να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, αφετέρου να άρει το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο που απεμπολεί το δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των ελληνικών νησιών, καταστρατηγώντας το άρθρο 121 της UNCLOS, το οποίο ορίζει ρητά ότι τα νησιά με οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα ΑΟΖ όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.

Στην ερώτηση, επίσης, επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα μετά από συμφωνία με τα τότε γειτονικά κράτη το 1986, Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία, Ρουμανία, αποδεχόμενη σε μία κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως είναι η Μαύρη Θάλασσα όχι μόνο τη μέθοδο της «μέσης γραμμής» αλλά στην ουσία την ίδια τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ διατυπώνει τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η Τουρκία, μία υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα, να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί άλλωστε και κοινοτικό κεκτημένο;

- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η Τουρκία να αποσύρει το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό σύμφωνο που απεμπολεί το δικαίωμα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά σύμφωνα με το άρθρο 121 της UNCLOS;