Μαραθώνια η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Τι συζητήθηκε

Μαραθώνια και για πολλά ζητήματα ήταν η συζήτηση που έγινε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προσδορίστηκαν οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, εκφράστηκε με περισσότερη σαφήνεια από ποτέ το αίτημα της πολιτικής αλλαγής, αλλά και κουβεντιάστηκαν ορισμένα δύσκολα εσωκομματικά αγκάθια, όπως το ζήτημα των διαφοροποιήσεων για το Ελληνικό (από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα), φαινόμενα "κοματαρχών" στην περιφέρεια και φυσικά... η ρητορική του Παύλου Πολάκη. 

 
 

Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει όχι μόνο τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητες του κόμματος του για το επόμενο διάστημα: το "Νέο ΕΣΥ", τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας (για τα οποία την Τρίτη θα παρουσιάσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ), την προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού (τα οποία χαρακτήρισε μητέρα των μαχών) και τα ζητήματα Δημοκρατίας (για τα οποία προειδοποίησε ότι, αν δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να συμμετέχει στις ψηφοφορίες) και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι επόμενες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου θα είναι θεματικές, διαδοχικά για τα εργασιακά (συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων στον συνδικαλιστικό τομέα), τη νεολαία και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για εκλογή νέων νομαρχιακών οργάνων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους "ψηφιακού άλματος" δείχνει ότι και μέσα στην πανδημία η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα, αποδίδοντας με έμμεσο τρόπο τα εύσημα στον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου Δημήτρη Τζανακόποπουλο. Ωστόσο, το ζήτημα των νομαρχιακών συζητήθηκε και στην αρνητική διάσταση του, για φαινόμενα παραγόντων που σε τοπικό επίπεδο λειτουργούν σαν κράτος εν κράτει και για προσωπικούς στρατούς και μαζικές εγγραφές της τελευταίας στιγμής, με τον Πάνο Σκουρλέτη να αφήνει αιχμές για την ανατολική Αττική κατά του Χρήστου Σπίρτζη. 

Μάλλον η πιο "έντονη" στιγμή της πολύωρης συζήτησης του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν η δυσφορία που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για τις κομματικές αντιδράσεις που υπήρξαν σε σχέση με το Ελληνικό, για τις οποίες ανέφερε ότι πολλοί δεν κατάλαβαν την ουσία του ζητήματος, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εναντιωθεί στις απαράδεκτες αλλαγές της σύμβασης που προχώρησε η ΝΔ, αλλά δεν μπορούσε να πάει πίσω από τις δεσμεύσεις του την περίοδο του μνημονίου. Επιπλέον, επέκρινε προσωπικά τον Νίκο Φίλη για την επιλογή του να εκφράσει δημόσια τους λόγους της απουσίας του από τη σχετική ψηφοφορία, καθώς και την αιτιολογία του ότι δεν υπήρξε απόφαση επίσημου οργάνου, παρά μόνο του λεγόμενου "πολιτικού κέντρου". Ωστόσο, για το ίδιο ζήτημα εκφράστηκαν και ενστάσεις από αρκετά μέλη του οργάνου για την εν λόγω διαδικασία και ζητήθηκε να συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο, όταν υπάρχουν δεδηλωμένες διαφωνίες στο πολιτικό κέντρο.

Τέλος, σε ότι αφορά τη ρητορική που εκφράζεται από τον Παύλο Πολάκη, η γκρίνια ήταν σχεδόν καθολική, με τον Νίκο Μπίστη να καταθέτει και πρόταση για σχετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Τελικά, όμως, δεν θα υπάρξει αναφορά, καθώς ο Νίκος Παππάς πρότεινε, αν είναι να καταγραφεί επίπληξη για τον θέματα ύφους, να προστεθεί και μια αναφορά για θέματα διαφοροποιήσεων. Παρόλα αυτά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε να καταγραφεί η επιμονή του ότι θα έπρεπε να υπάρξει αναφορά για θέματα ύφους.