Quantcast

Με κοινοβουλευτική συναίνεση και συντριπτική πλειοψηφία πέρασε η ψήφος των αποδήμων

Στην ιστορία ως μια από τις πιο σημαντικές ημέρες και ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν στο Κοινοβούλιο περνά η υπερψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο μεγάλη μερίδα Ελλήνων του εξωτερικού αποκτά δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας της.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία αρκετά μεγαλύτερη από την πλειοψηφία 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπήρξαν άρθρα τα οποία υπερψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα με αποτέλεσμα τα ΝΑΙ να προσεγγίσουν τα 300.

Μόνη εξαίρεση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε "παρών" και το Μέρα 25 ΟΧΙ με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 206 ψήφους.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου ΝΑΙ ψήφισαν 288 βουλευτές από ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ , ΚΚΕ και Ελληνική ΛΥΣΗ, ενώ βρέθηκαν επτά Όχι και ένα "παρών"

Επί του συνόλου του νομοσχεδίου ΝΑΙ ψήφισαν 288 βουλευτές, 6 ΟΧΙ και ένας "παρών".

Οι ψήφοι αναλυτικά

- 295 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9,11, 13, 14, 15, 16, 17 18, 19, 20, 21, 22, και 23.

- 288 ψήφους υπέρ, 7 όχι και 1 «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 2, 10, 24 και το ακροτελεύτιο άρθρο .

- 288 ψήφους υπέρ και 8 «παρών» έλαβε το άρθρο 12

- 206 ψήφους υπέρ 7 όχι και 83 «παρών» έλαβε το άρθρο 4

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα εφαρμοστούν στις επόμενες εκλογές προβλέπουν:

- Αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15 από 12

- Κάθε κόμμα έχει τουλάχιστον 3 υποψηφίους βουλευτές, 'Ελληνες του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και ο ένας θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

- Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.

- Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.

- Επικαιροποίηση εκλογικών καταλόγων Ελλήνων του εξωτερικού κάθε 8 χρόνια.

- 'Ασκηση του εκλογικού δικαιώματος με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί σαράντα (40) τουλάχιστον εκλογείς.

- Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών.

- Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

- Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

- Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

- Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:

Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Η πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την στάση που είχε προεκλογικά, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του λαϊκισμό και λέγοντας χαρακτηριστικά "εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω".

Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κ. Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για τα «εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές». 

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους», τόνισε στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«H ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες της διασποράς έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία. Σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για την πατρίδα μας γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών, ένα συνταγματικά προβλεπόμενο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα. Να μπορούν να ψηφίζουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.