Quantcast

Με ταχείς ρυθμούς ανοίγουν τα φτερά τους οι «Σπαρτιάτες» της Πολεμικής Αεροπορίας

Με το θέμα των διαθεσιμοτήτων των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές στο enikos.gr και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν γι’ ακόμη μία φορά τις πληροφορίες μας.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, παρουσίασε την επιπλέον ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε παρουσίαση του προγράμματος υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας ή «Σπαρτιάτες», όπως είναι το παρατσούκλι τους ελληνιστί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr πρόκειται για την FoS (Follow on Support), με την κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, Leonardo (LEONARDO SOCIETA PER AZIONI) να έχει το πρόκριμα, η οποία όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr πρόσφατα ήταν και η μοναδική που κατέβηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό, ο οποίος τελικά ακυρώθηκε, με τις διαμαρτυρίες να περισσεύουν από αρκετές πλευρές.

Οι όροι της νέας σύμβασης, που ελπίζουμε να μην κολλήσει πάλι, προβλέπουν αλλαγή στην συνολική δαπάνη του έργου. Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΓΕΑ έτρεξαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να προετοιμαστεί ο σχετικός φάκελος που παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πλέον το στοίχημα που μένει να κερδηθεί είναι αυτό με τον χρόνο. Οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν τάχιστα αφού οι διαθεσιμότητες μεταγωγικών αεροσκαφών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και οι τεχνικοί της ΠΑ έχουν ξεπεράσει εαυτόν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν.