Quantcast

Μενδώνη: Δική μου επιλογή ο Λιγνάδης, οξύμωρο να με κατηγορούν αυτοί που ήξεραν αλλά δεν μιλούσαν

Ως αποκλειστικά δική της επιλογή χαρακτήρισε τον  Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη, η οποία από τη Βουλή , στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της για το ζήτημα μετά από τη συνέντευξη Τύπου, αντέστρεψε τα πυρά στους κατηγόρους της λέγοντας ότι είναι οξύμωρο να κατηγορούν αυτή που δεν ήξερε όσοι γνώριζαν και δεν μιλούσαν. 

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστόπουλου η οποία κατηγόρησε την κα Μενδώνη ότι άλλαξε τον νόμο για να διορίσει με απευθείας ανάθεση τον Δημήτρη Λιγνάδη. “Κα Μενδώνη, μετά από το δικαστικό βούλευμα που  παραπέμπει τον Δημήτρη Λιγνάδη  με την κατηγορία του κατά συρροή βιαστή και σε πολλές περιπτώσεις ανηλίκων έχετε ή δεν έχετε πολιτική ευθύνη για να παραιτηθείτε; Έχετε ή δεν έχετε ευθυνη για τη συγκάλυψη από την αρχή; Είχατε επιστολή σπουδαστών και σπουδαστριών του Εθνικού Θεάτρου. Τους καλέσατε; Ή συνομιλήσατε μόνο με αυτόν που βάρυναν οι φήμες; Είστε πρόσωπο non gratta για τον πολιτισμό. “Θεωρείτε ότι μπορείτε να εξακολουθείτε να λέγεστε και να είστε όχι υπουργός μπίζνες αλλά Πολιτισμού;” είπε στην πρωτολογία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι ο διορισμός Λιγνάδη έγινε με την ίδια διαδικασία που ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε στο Εθνικό τον Στάθη Λιβαθηνό και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άλλαξε τον νόμο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές όταν κατάλαβε ότι έφευγε από  την κυβέρνηση. Η κα Μενδώνη υποστήριξε ότι αν πήγαινε στη διαδικασία της προκήρυξης, το Εθνικό θα έμενε χωρίς διοίκηση για περισσότερους των οκτώ μηνών.  Όσον αφορά στο πρόσωπο η κα Μενδώνη τόνισε: “Ο Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο. Ο ίδιος ο Λιβαθηνός χαρακτήρισε εξαιρετική την επιλογή. Επί ΣΥΡΙΖΑ ο Λιγνάδης είτε πρωταγωνιστούσε είτε ανέβαζε έργα στο Εθνικό, είτε και τα δύο” είπε η κα Μενδώνη θυμίζοντας ότι το 2018 επί προεδρίας Νίκου Βούτση ήταν επίσημος προσκεκλημένος στη Βουλή ενώ ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσαν να μιλήσει για τον Πολιτισμό. “Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που σας έλεγε ότι επί των ημερών σας ανέβαζε παραστάσεις; Ότι τον καλούσατε σε εκδηλώσεις; Ότι η πρώην υπουργός σας Λύδια Κονιόρδου συμπρωταγωνιστούσε μαζί του; Τι απαντάτε ; Ότι δεν γνωρίζατε δεν θα απαντούσατε; Αυτό ισχύει και για μένα. Ούτε εγώ γνώριζα” τόνισε.

Για μια ακόμη φορά η κα Μενδώνη παρέθεσε το χρονολόγιο των εξελίξεων επιμένοντας ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης απομακρύνθηκε από τη θέση λίγες μόνο ώρες μετά από την ανώνυμη καταγγελία του Νίκου Σ. απορρίπτοντας έτσι τη μομφή περί συγκάλυψης. “Η χυδαιότητα δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει σε τοξικότητα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι νιώσουν  ασφάλεια τα θύματα για να μιλήσουν. Όχι πολιτικάντικα παιχνίδια πάνω στα τραύματα ανθρώπινων ψυχών” είπε.

Στη δευτερολογία της η κα Αναγνωστόπουλου εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κα Μενδώνη απαιτώντας της να ζητήσει συγγνώμη: “Μας κάνετε και μαθήματα από πάνω; Σοβαρολογείτε; Ο κόσμος του πολιτισμού  είναι εναντίον σας. Η κοινωνία είναι εμβρόντητη. Και δεν βρήκατε να πείτε ένα συγγνώμη; Ότι ήταν λάθος η επιλογή μου. Δεν  ντρέπεστε; Θέλετε να μένετε και υπουργός Πολιτισμού;” είπε η κα Αναγνωστοπούλου. 

Κάλεσε μάλιστα την κα Μενδώνη να μιλήσει με τον υφυπουργό της κ. Γιατρομανωλάκη στον οποίο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τηλεφώνησε πριν από την καταγγελία του Νίκου Σ. για να τον ενημερώσει θεσμικά για καταγγελίες που έχρηζαν διερεύνησης. “Παραιτήθηκε ο κ. Ταραντίλης αντί να παραιτηθείτε εσείς.Το σκάνδαλο Λιγνάδη- Μενδώνη θα το κάνετε σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ; Σοβαρά; Πείτε ένα συγγνώμη. Διαφορετιά έχουμε πρόβλημα να συνομιλούμε με μια υπουργό Πολιτισμού απονομιμοποιημένη. Αφού είδατε τα σκούρα είπατε είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος και ότι σας εξαπάτησε. Μπορεί ένας υπουργός εξαπατημένος να μένει στη θέση του; Δεν σας βαρύνει εσάς ο ποινικός βίος του Λιγνάδη.Πολιτικές ευθύνες έχετε” είπε. 

Η υπουργός Πολιτισμού έλαβε εκ νέου τον λόγο, επιτιθέμενη κατά των κατηγόρων της και κυρίως όσων τώρα υποστηρίζουν ότι γνώριζαν.  Η κα Μενδώνη παραδέχθηκε ότι η διατύπωσή της στη συνέντευξη τύπου ήταν άστοχη, πρόσθεσε όμως ότι είναι περίεργο από τη μία να κατηγορείται για συγκάλυψη και από την άλλη ότι έβγαλε δικαστική απόφαση όταν τον αποκάλεσε επικίνδυνο: “Εγώ το λάθος μου το αναγνωρίζω. Αναγνωρίστε  και εσείς το λάθος της κριτικής σας.  Ακούω πολλούς ανάμεσά τους και βουλευτές να λένε ότι γνώριζαν για τον Λιγνάδη. Όποιος γνώρισε κακώς δεν μίλησε και ειδικά αν είναι βουλευτής. Δεν με πήρε ένας τηλέφωνο όταν έγινε ο διορισμός του. Δεν είναι οξύμωρο αυτοί που ξέρουν και δεν μίλησαν να εγκαλούν εμένα;” κατέληξε.