Quantcast

Μενδώνη: Επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης για το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Πινακοθήκη Καρδίτσας

«Εδώ χρειάζεται ένα σχέδιο επιχειρησιακό για την προστασία και των αρχαίων του Αρχαιολογικού Μουσείου και των έργων τέχνης της Πινακοθήκης. Δεν είναι απλά πράγματα, διότι είναι υλικά τα οποία μπορούν να πάθουν πολύ μεγάλη ζημιά, ιδιαίτερα τα έργα τέχνης, με τη λάσπη».

Αυτά τόνισε σήμερα το απόγευμα από την Καρδίτσα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και η Δημοτική Πινακοθήκη. Ευτυχώς εδώ στο Μουσείο, συνέχισε, φαίνεται ότι είμαστε σε λίγο καλύτερη κατάσταση, από πολύ ευαίσθητα αντικείμενα, καθώς δεν υπήρχαν τέτοια αντικείμενα στο υπόγειο. Παρόλα αυτά είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Πρέπει να δούμε το κόστος".

Ήδη, τόνισε η αρμόδια υπουργός, έχουμε μια πρώτη προσέγγιση από την διευθύντρια κ. Βαϊοπούλου. Και να δούμε τι θα χρειαστούν για να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα. Είναι προφανές, κατέληξε, ότι όλη η ζημιά πρέπει να αποκατασταθεί άρα θα πρέπει να διατεθούν τα χρήματα, τα οποία προφανώς θα διατεθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ανέφερε.

Πιο αναλυτικά, η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας για την καταστροφή που έπληξε την Καρδίτσα, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, είπε:

"Είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή, δεν είναι μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι όλη η πόλη και όλη η περιοχή η οποία υπέστη αυτή την καταστροφή. Ο σκοπός ο δικός μου σήμερα εδώ είναι να δούμε αφενός μεν μαζί με τους αρμόδιους, υπηρεσιακούς παράγοντες πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζημιά, την οποία έχει πάθει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το ύψος του νερού έφτασε τα 2,5 μέτρα, έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στις υποδομές του Μουσείου, και έχει δημιουργήσει και πολύ μεγάλα προβλήματα στις αρχαιότητες οι οποίες φυλάσσονταν. Η παρουσία της Εφορείας σύσσωμης εδώ από την πρώτη στιγμή και των ενισχύσεων από το υπουργείο Πολιτισμού, είναι αν θέλετε η εγγύηση ότι θα προσπαθήσουμε το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί".

Για τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Δημοτική Πινακοθήκη την οποία και επισκέφθηκε η κ. Μενδώνη αφού τόνισε πως αυτή η Πινακοθήκη έχει τα πολύτιμα έργα τέχνης, περίπου 3000 έργα τέχνης στη συνέχεια ανέφερε:

"Υπέστησαν πολύ μεγάλη καταστροφή. Ήδη από την Κυριακή, είμαι σε επαφή και συνεννόηση με τον κ. Τσιάρα, για τη συντήρηση των έργων της Πινακοθήκης. Αντιδράσαμε αμέσως, είναι από χθες εδώ συνεργείο του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο θα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες, σε πρώτη φάση να δούμε πώς θα περισώσουμε από τη λάσπη. Και από εκεί και πέρα θα δούμε τι συντήρηση θα χρειαστούν".

Να σημειώσουμε, πως σε σχετικό δελτίο τύπου, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε αναφορά της προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει τα εξής:

Μετά την αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων οι ζημιές που προκλήθηκαν, έχουν ως εξής:

α) Ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15εκ.

β) Το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη.

γ) Μεγάλος αριθμός κιβωτίων παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης.

δ) Ολόκληρη η αποθήκη είναι γεμάτη με έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο.

ε) Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου.

στ) Ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα.