Quantcast

Μεταναστευτικό και ευρωπαϊκά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Βαρβιτσιώτη με την πρέσβη της Σουηδίας

Οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας - Σουηδίας καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με έμφαση στο μεταναστευτικό ζήτημα, στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο των ετών 2021-2027 και στις προτεραιότητες των δύο χωρών κατά τη θητεία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την πρέσβη της Σουηδίας, Σαρλότ Σάμελιν.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει περισσότερα κονδύλια του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για τον τομέα της μετανάστευσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις σχετικά με την κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η κα Σάμελιν αποτίμησε θετικά την παρουσία 37 μεγάλων σουηδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η χώρα της επιθυμεί να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς της Έρευνας και της Ανάπτυξης ( R & D ) και του ιατρικού τουρισμού.

Η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία και στις δύο πλευρές να επιβεβαιώσουν το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Τέλος, η κα Sammelin ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Βαρβιτσιώτη στη Στοκχόλμη τον Οκτώβριο, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον από τη σουηδική πλευρά, θα δώσει την ευκαιρία για ουσιαστικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και θα ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασίας.