Quantcast

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς - Πώς θα χορηγείται

Από όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πως, ειδικότερα, χρήζει ενίσχυσης η Δημόσια Υγεία και το αντίστοιχο κόστος πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ταυτοχρόνως αναφέρθηκε στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες (για σχολεία κ.ο.κ.) αλλά και στις συστάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Το 2020 θα είναι διαφορετική χρόνια από ό,τι περιμέναμε, είπε ο πρωθυπουργός και μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα συναρμόδια Υπουργεία είναι έτοιμα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων τόνωσης ρευστότητας της οικονομίας μετά και τις αποφάσεις που θα πάρει το επικείμενο Eurogroup.

Ειδική μνεία έκανε στην άδεια ειδικού σκοπού (ποιοι την δικαιούνται κλπ), επίσης ότι για κάθε τέσσερις μέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η μία κανονική.  

Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε:

Σήμερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής: 

    • Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

    • Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

    • Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται. 

    • Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

    • Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

    • Για τους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση - όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.