Quantcast

Μηταράκης: 10.000 μετακινήσεις από τα νησιά το 2020 - Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας λόγω κορωνοϊού

Στοιχεία για την αποσυμφόρηση των νησιών έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υποστηρίζοντας ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 έχει τριπλασιαστεί η αύξηση των επιστροφών μεταναστών και προσφύγων ενώ το πρώτο τρίμηνο οι μετακινήσεις από τα νησιά έφτασαν τις 10.000. 

«Έχουμε ολοκληρώσει 10.000 μετακινήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, στα τέλη Μαρτίου για πρώτη φορά οι διαμένοντες τα νησιά θα είναι λιγότεροι από όσους ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου. Έχει ξεκινήσει στην πράξη η αποσυμφόρηση των νησιών. Σχεδιάζουμε και άλλες μετακινήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μηταράκη στη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για την οποία είπε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ είναι στον αέρα λόγω κορωνοϊού. 

Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι  η Τουρκία επικαλείται τώρα και ζητήματα δημόσιας υγείας με δικαιολογία την πανδημία του κορωνοϊού  και ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν δέχθηκε 60 μετανάστες για τους οποίους είχε κριθεί τελεσίδικα ότι δεν δικαιούνται άσυλο και βάσει της απόφασης αυτής έπρεπε να επαναπροωθηθούν. 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να  υπογραφεί μια νέα δήλωση η οποία δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και κυρίως δεν θα εγκλωβίζει κόσμο στα νησιά.