Quantcast

Μητσοτάκης από Κρήτη: Άμεσα 20.000 ευρώ σε όσους έχασαν τα σπίτια τους

Αναλυτικές εξαγγελίες τις επόμενες ώρες.

«Θέλησα να βρεθώ απευθείας από το Παρίσι εδώ στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο Αρκαλοχώρι, κοντά στους συντοπίτες μου για να επιθεωρήσω ο ίδιος τις ζημιές από τον χθεσινό σεισμό. Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του συντοπίτη μας που τόσο άδικα χάθηκε χθες και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όλους τραυματίες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνοντας από σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

«Είχαμε την ευκαιρία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ στο Αρκαλοχώρι να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί και να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με τα άμεσα μέτρα στήριξης των δύο δήμων που έχουν πληγεί.

»Θέλω να το τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι δύο συναρμόδιοι υφυπουργοί υποδομών αλλά και ο υφυπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την κρατική αρωγή βρέθηκαν εδώ στην Κρήτη και μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει και μία συνέντευξη Τύπου που θα εξαγγελθούν τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν.

»Όπως γνωρίζετε η ελληνική Πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών.

»Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.

»Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο. Έχει ήδη εκταμιευτεί άμεση ενίσχυση ύψους 1 εκατ. για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της.

»Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα "Εστία" σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που αφορούν στα σχολεία. Δυστυχώς, έχουμε σημαντικές ζημιές στα σχολεία μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά τα οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την πανδημία να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να γυρίσουν στις αίθουσές τους το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά» σημείωσε.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλω να επαναλάβω ότι το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις, το κεντρικό κράτος, η αποκεντρωμένη διοίκηση, η Περιφέρεια, οι δήμοι είναι σε απόλυτο συντονισμό για να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φυσική καταστροφή». Όπως είπε, μας έχουν βρει αρκετές τα τελευταία δύο χρόνια κι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε πια να κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Να προσθέσω τελειώνοντας ότι επειδή μέσα από κάθε τέτοια φυσική καταστροφή γεννιούνται και ευκαιρίες, είναι μια ευκαιρία αγαπητέ μου δήμαρχε, και μέσα από το ειδικό χωρικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως δρομολογείς αλλά και μέσα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο να δούμε παρεμβάσεις ειδικά στο Αρκαλοχώρι που θα βελτιώσουν την οργάνωση της ίδιας της πόλης, θα την κάνουν πιο όμορφη, πιο λειτουργική το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.