Quantcast

Μητσοτάκης από Λιθουανία: «Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Το μέλλον της Ευρώπης, η αντιμετώπιση της πανδημίας και το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, καθώς και η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τρίτες χώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ.

«Συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις κοινές θέσεις μας στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να προστατεύει τα σύνορά της -τα οποία είναι και τα σύνορα της ΕΕ- διασφαλίζοντας παράλληλα πάντοτε τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συζητήσαμε εκτενώς τις σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται αυτή την περίοδο η Λιθουανία στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία. Τα προβλήματα αυτά -όπως συζητήσαμε- είναι παρόμοιας φύσης με αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτηρίζονται από επίμονες μεταναστευτικές ροές σε συνδυασμό, κατά καιρούς, με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια τρίτης χώρας να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της μετανάστευσης, που χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο προβολής γεωπολιτικής ισχύος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η Λιθουανία τελευταία βιώνει αντίστοιχες προκλήσεις και δυναμικές. «Εξέφρασα στην Ίνγκριντα την πλήρη στήριξή μου. Αυτό που κάνει η Λευκορωσία είναι απλώς απαράδεκτο» είπε.

Επίσης επισήμανε ότι «η εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, η εκμετάλλευση της κατάστασης, μέσω fake news, η εκμετάλλευση της επιθυμίας τους να μεταναστεύσουν, και η ενθάρρυνση να ξεκινήσουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια αποτελούν σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν για το πώς μπορούν οι δύο χώρες να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις πολλές πτυχές που έχουν αυτές οι περίπλοκες καταστάσεις, πώς θα προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς θα διασφαλίσουν τις αναγκαίες συνθήκες στην υποδοχή, πώς θα επιταχύνουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και, τέλος, πώς θα πετύχουν την αποτελεσματική και γρήγορη επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία στις χώρες καταγωγής τους ή τις χώρες διέλευσης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Λιθουανίας από την έναρξη του πρόσφατου μεταναστευτικού ζητήματος που αντιμετωπίζει, όπως και η Λιθουανία στάθηκε στο πλευρό τής Ελλάδας όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις δικές μας προκλήσεις, τον προηγούμενο Μάρτιο, στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία. Και πιστεύω πως η αλληλεγγύη από τα κράτη της Μεσογείου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης τού προβλήματος είναι επίσης ξεκάθαρη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, o Πέδρο Σάντσεθ, που επισκέφθηκε το Βίλνιους πριν από λίγες μέρες, και η ομάδα Med5 εξέφρασε την ανάγκη για αποτελεσματική συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση των σύνθετων πτυχών του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η μεταναστευτική κρίση εγείρει σημαντικές προκλήσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από το σύνολο της ΕE. Τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, είτε στη Νότια είτε στην Ανατολική είτε στη Βόρεια Ευρώπη, μπορεί να βρεθούν να δέχονται έντονες μεταναστευτικές πιέσεις» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τη διμερή τεχνική συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης, συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις κοινές θέσεις μας στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Επιπλέον είπε ότι είναι κοινός στόχος να πετύχουμε μια δίκαιη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή πολιτική, στην οποία δεν θα επωμίζονται υπερβολικό βάρος τα κράτη-μέλη που εκτίθενται στη μεταναστευτική πίεση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, αλλά -αντ' αυτού- θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των ευθυνών στην Ένωση, πάντα σε πνεύμα αλληλεγγύης.

«Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να υπογραμμίσω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να προστατεύει τα σύνορά της -τα οποία είναι και τα σύνορα της ΕΕ- διασφαλίζοντας παράλληλα πάντοτε τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε κατ' αυτόν τον τρόπο τόσο σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που έχουμε ως κυρίαρχο κράτος, όσο και αναφορικά με την τήρηση των κανονισμών της ΕΕ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ότι αυτό περιλαμβάνει την αναχαίτιση προσπαθειών για παράνομη διέλευση στη θάλασσα και προσέθεσε: «Θα πρέπει να επισημάνω ότι αυτές οι απόπειρες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για όσους ξεκινούν τα ταξίδια αυτά και γι΄αυτούς που ενθαρρύνονται να το κάνουν και διευκολύνονται σε αυτό και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές συμμορίες. Τα δίκτυα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

«Ούτε η Ελλάδα στο Νότο, ούτε η Λιθουανία στο Βορρά θέλουν να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων ή για τρίτα κράτη που προτίθενται να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ξεκάθαρος στόχος θα πρέπει να είναι το να αποθαρρύνουμε και επίσης να εμποδίσουμε τη δράση αυτών των επικίνδυνων, εγκληματικών κυκλωμάτων και να τους σταματήσουμε από το να θέτουν σε κίνδυνο ζωές. «Πιστεύω πως αυτή είναι μια θέση την οποία ενστερνίζονται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι θεσμοί της ΕΕ» είπε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη και συνεχή στήριξη της Ελλάδας στην κυβέρνηση της Λιθουανίας σε αυτό το ζήτημα: «Οι πιέσεις που δέχεστε δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει όποια τεχνογνωσία διαθέτει αλλά και την αλληλεγγύη της στη Λιθουανία και ελπίζω ότι η δύσκολη αυτή κατάσταση θα επιλυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».