Quantcast

Μητσοτάκης: Διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τη σεβαστούμε

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε πως «θα είμαστε πολύ αυστηροί με τον βόρειο γείτονα μας σε ό,τι αφορά την είσοδο του στην Ε.Ε».

Στη Βοστώνη βρέθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης όπου μίλησε στο Fletcher School of Law and Diplomacy του TUFTS University της Βοστώνης. Συζήτησε με Έλληνες και Αμερικανούς φοιτητές αλλά και με μέλη της ελληνικής κοινότητας από τη Μασαχουσέτη.

Τόνισε την εξέχουσα θέση που έχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό κομμάτι αλλά και τη διπλωματική της ευελιξία καθώς καταφέρνει να έχει άριστες σχέσεις με πολλούς και διαφορετικούς πόλους της διεθνούς σκηνής όπως π.χ. με το Ισραήλ αλλά και με τον αραβικό κόσμο ταυτόχρονα. Αυτό είναι ανέφερε το όπλο της Ελλάδας που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της διεθνώς.

Μεγάλη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα είναι μεν ανεξάρτητο αλλά θα έχει άμεση επαφή με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της χώρας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι χρήσιμο τόσο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και των ζητημάτων ασφαλείας αλλά θα δίνει επίσης και μια συνέχεια την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Στο κοινό συμμετείχαν και ομογενείς από την Μακεδονία, οι οποίοι τον ρώτησαν ποιες θα είναι οι κινήσεις του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση. Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τόσο αυτός όσο και η παράταξή του είναι αντίθετοι με τη συμφωνία, όμως είναι υποχρεωμένος να τη σεβαστεί αφού είναι μια διεθνής συμφωνία.

Η Ελλάδα τόνισε, είναι, άλλωστε, μια χώρα που σέβεται πάντα το διεθνές δίκαιο, ακόμα και όταν δεν τη συμφέρει, και σε αυτό είναι που διαφέρει από την Τουρκία. Η νέα κυβέρνηση όμως, ανέφερε, θα είναι πολύ αυστηρή με τον βόρειο γείτονα της όμως σε ό,τι αφορά την είσοδο του στην ΕΕ. Εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με τους χειρισμούς Τσίπρα στο μακεδονικό ζήτημα καθώς πήγε στις Πρέσπες χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του κοινοβουλίου εκ των προτέρων.