Μητσοτάκης: Τον Ιούλιο τα νέα για αύξηση κατώτατου μισθού - Αυτά είναι τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Στον προσεχή Ιούλιο παρέπεμψε ο πρωθυπουργός τα νέα για την αύξηση του κατώτατου μισθού διαβεβαιώνοντας ότι η δέσμευση του για αύξηση του ΑΕΠ το οποίο θα συνδέεται με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών ισχύει στο ακέραιο. 

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του κατώτατου μισθού υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το 2013 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ψηφίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο ανάλογα με την πορεία της οικονομίας η κυβέρνηση συζητά με τους κοινωνικούς εταίρους.

 

“Ο Υπουργός Εργασίας  εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο και το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου λαμβάνονται οι αποφάσεις.Υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα μπορούμε να νομοθετήσουμε” είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα ότι θυμήθηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. 

Από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Εργασίας τονίζοντας ότι δεν πρέπει να είναι εφήμερο ή πρόχειρο βάλσαμο.

Συγκεκριμένα:

-52.000 νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης σε τομείς δυναμικούς όπως η αγροδιατροφή και ο τουρισμός 

-36.500 πολίτες  θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων

-3.000 Άτομα με Ειδικές Ανάγκες θα εξειδικευθούν σε διάφορα πεδία

-22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας

-5.000 γυναίκες θα γνωριστούν με πρακτικές σύγχρονης επιχειρηματικότητας

-2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στην κοινωνία μέσω κοινωνικής εργασίας

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε αρκετό χρόνο σε ψεύδη και παραπλανητικά στοιχεία τα οποία υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση και εξέπεμψε μήνυμα κατά του κρατισμού: 

Ειδικά στα εργασιακά ζητήματα  αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι διαφορετικές ιδεολογικές μας θέσεις.  Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίον θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στην κοινωνική ανισότητα. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων εργασίας. Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζομένους. Δεν δίνουν λύση οι προσλήψεις στο δημόσιο, το βόλεμα των κομματικών φίλων και οι διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει την απάντηση στην ανεργία” είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι συνεπείς εργοδότες θα μπαίνουν στο λευκό μητρώο και θα ενισχύονται με κίνητρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε έξι επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα: 

1) Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από 18,6% στο ίδιο διάστημα επί ΣΥΡΙΖΑ

2) Υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει η αξιωματική αντιπολίτευση για ρεκόρ απολύσεων: Αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. 65.718 περισσότεροι από πέρσι.

3) Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και έτσι ανθεί η παραβατικότητα. Το β΄εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα 2018

Τα ελεγκτικά κέντρα ΕΦΚΑ το β εξάμηνο 2019 έλεγξαν 26.004 περιπτώσεις έναντι 11.628 επί ΣΥΡΙΖΑ

4) Υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίες υπέρ μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Αντιθέτως. Φέτος έχουμε πάνω από 1,3 εκατομμύρια μόνιμους εργαζόμενους.

Για πρώτη φορά σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης

5) Επιμένει η αξιωματική  αντιπολίτευση  ότι δήθεν επί δικιάς μας θητείας καταστρατηγούνται οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Μία εξαίρεση προβλέπεται μόνο όταν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Και καλώς επιτρέπεται αυτή η εξαίρεση αν μια επιχείρηση  είναι να αποφύγει το φάσμα της χρεοκοπίας. Ο κανόνας των ΣΣΕ ισχύει πάντοτε. Απόδειξη αυτή που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο για το προσωπικό τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων ολόκληρης της χώρας

6) Υποτιθέμενη μη επέκταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Όταν θίγετε το ζήτημα νέων επιστημόνων δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου; Στη δική σας προκήρυξη το λέει. Δεν γνωρίζετε ότι είναι άκυρη επέκταση κάθε τέτοιας σύμβασης. 

Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να ποιος πρεσβεύει το παλιό. 

Τριτολογία Κυρ. Μητσοτάκη: «Αν η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιεί αποκλιμάκωση της ανεργίας αυτή είναι μία πραγματική διαπίστωση»

Κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ότι ενήργησε σωστά, στο συμβάν που προηγήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη.

Χωρίς να ανέβει στο βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές ματιές στα πράγματα, διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας της εργασίας, αυτά είναι απολύτως θεμιτά και αναμενόμενα σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν έχουμε όμως δικαίωμα να αμφισβητούμε τα στοιχεία, τουλάχιστον όπως αυτά δίνονται στη δημοσιότητα από τους επίσημους φορείς του ελληνικού Κράτους».

«Αν η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιεί αποκλιμάκωση της ανεργίας αυτή είναι μία πραγματική διαπίστωση», τόνισε και είπε ότι αναλόγως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί για παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, όπως δεν αμφισβητούνται ούτε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τους Βορειοηπειρώτες είπε πως πράγματι υπάρχει μια αδικία γιατί «όσοι ήρθαν από την Αλβανία, Έλληνες μέλη της ελληνικής μειονότητας στην πατρίδα μας και στοιχειοθέτησαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν είχαν τη δυνατότητα εκ των πραγμάτων να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια καθώς το καθεστώς στην Αλβανία κατέρρευσε το 1989. Οι πιο πολλοί δε ήρθαν στην Ελλάδα από το 1997 και μετά. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που το υπουργείο θα λάβει υπόψη του και θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Σε μια από τις τελευταίες παρατηρήσεις του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «πρώτη φορά βλέπω κοινοβουλευτική ομάδα να χειροκροτεί με ενθουσιασμό τα καταστροφικά σας λάθη».

Κλείνοντας με μια απάντηση σε σχόλια που είχε δεχθεί περί διαφοράς της κεντροδεξιάς παράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «εμείς έχουμε μία άλλη παράδοση στον δικό μας πολιτικό χώρο. Όταν πολιτικός αρχηγός χάνει εκλογές, παραιτείται. Αυτή είναι η δική μας διαφορά».