Quantcast

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας εκπρόσωπος της υποκρισίας και του φανατισμού

“Σας επιστρέφω το κατηγορητήριο, διότι εσείς είστε ο εκπρόσωπος της υποκρισίας και του φανατισμού” είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο “κατηγορώ” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να ενημερώσετε τον λογογράφο σας πως όταν ο Ζολά, έγραψε το “κατηγορώ” το έκανε για να δείξει την απέχθειά του στην υποκρισία και τον φανατισμό» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας πως θα καταθέσει στοιχεία για το ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος υποδαυλίζει την ένταση. 

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είναι πίσω από την ένταση λέγοντας ότι οι πολίτες επιθυμούν χαμηλούς τόνους την ώρα που υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος: Κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας. Και πάνω στην εύφλεκτη ύλη της κούρασης από τους περιορισμούς να ανάψουν μια φωτιά  που θα κάψει την ενότητα και την ασφάλεια.

Απαντώντας στη μομφή του κ. Τσίπρα για αποτυχία στην πανδημία ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανυπόστατα στοιχεία και έλλειψη ευθύνης από την πλευρά του κ. Τσίπρα μιλώντας για χιλιάδες επιπλέον νεκρούς αν η χώρα δεν είχε πάρει αυτά τα μέτρα: “Γιατί το κάνετε; Τι θα κερδίσετε όταν λέτε ανερυθρίαστα τέτοια ψέματα; Όχι κε Τσίπρα δεν αποτύχαμε. Είναι προσβολή σε όσους προσπαθούν αυτό που κάνετε. Είναι νίκη της Ελλάδας αυτή, όχι της κυβέρνησης. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πήγαμε καλύτερα και στην οικονομία. Εσείς το βιολί σας, ότι αποτύχαμε”.

«Ο κορωνοϊός είναι εχθρός μου. Όχι εσείς κε Τσίπρα»

Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν τον θεωρεί εχθρό του. "Ο εχθρός είναι ένας. Είναι κοινός. Δεν ξέρω αν εσείς με βλέπετε ως εχθρό σας. Εγώ δεν σας βλέπω. Εχθρός μου είναι ο κορωνοϊός" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διοργανώνει διαδηλώσεις και δημόσιες συναθροίσεις αγνοώντας τους κινδύνους διασποράς του ιού και θεωρώντας το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι σπουδαιότερο από τη δημόσια υγεία. Παράλληλα τόνισε ότι κανένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη δεν στηρίζει ανοικτά  δημόσιες συναθροίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα δυο περιστατικά, τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικό και την επίθεση στον αστυνομικό. "Για το πρώτο η θέση μου είναι κατηγορηματική: Το καταδικάζω απερίφραστα. Το καταδικάζω ανεξάρτητα από το τι το προκάλεσε και χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε . Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον Πολίτη μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Ακόμα κι όταν υβρίζεται ή προπηλακίζεται. Και είναι πολλά τα περιστατικά. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες" είπε ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι έχουν γίνει πάνω  από 11 εκατομμύρια έλεγχοι χωρίς προβλήματα και με την αστυνομία να επιδεικνύει την απαιτούμενη ανοχή.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για  συστηματική στοχοποίηση της αστυνομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία. Παρέθεσε σε εκείνο το σημείο δημοσιεύματα του παρελθόντος για περιστατικά αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως τότε ήταν μάλλον βολικά.

«Ζητώ συγγνώμη από όλα τα θύματα αστυνομικής βίας»

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη από όλα τα θύματα αστυνομικής βίας είτε αυτό έγινε επί Ν.Δ είτε επί ΣΥΡΙΖΑ. " Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε σύγχρονη δημοκρατία.  Είμαστε πια στον δρόμο του εκσυγχρονισμού. Έχω ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από όσους πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας άστο παρελθόν. Και επί δικών μας ημερών και επίθεση δικών σας. Και από τους συνταξιούχους που ψεκαστήκαν επί των ημερών σας" είπε.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε και τέσσερις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας:

1) Όλες οι δυνάμεις πρέπει να φέρουν ειδική κάμερα καταγραφής εικόνας  και ήχου για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα. Θα έχουμε αντιδράσεις αλλά θέλω την ξεκάθαρη στάση σας. 

2) Συνεργασία με άλλες αστυνομίες για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ για να διαγνώσουμε αν κάποιος έχει ροπή στη βία που να τον καθιστά επικίνδυνο να αναλάβει αυτό το επικίνδυνο λειτούργημα . Στο σημείο εκείνο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε οι κάμερες να είναι σέλφι. " Όταν θα δείχνουν οι κάμερες τους μπαχαλάκηδες σας ενοχλούν" απάντησε ο κ. Μητσοτάκης

3) Το ΥΠ. ΠΡΟ.ΠΟ έχει αναλάβει δέσμευση να φέρει σύντομα στη Βουλή νσχ για αναβάθμιση αστυνομικών σπουδών.

4)  Ο Συνήγορος Πολίτη θα αποκτήσει ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστικό έργο να συνδράμει στη διερεύνηση περιστατικών.

Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στα μέτρα τα οποία θα ληφθούν τις κάμερες στη στολή των αστυνομικών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κάμερες καταγραφής εικόνας και ήχου ώστε κανένας να μην μπορεί να κατασκευάζει γεγονότα. "Ξέρω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Θέλω την ξεκάθαρη άποψή σας. Συμφωνείτε με τις κάμερες;" είπε.

Στο σημείο εκείνο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αντέδρασε ζητώντας οι κάμερες να είναι σέλφι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να καταγράφουν μόνο τους αστυνομικούς. Προκάλεσε έτσι την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού ο οποίος φώναξε: Μόλις σας λένε ότι οι κάμερες θα τραβούν τους μπαχαλάκηδες να πετάνε μολότοφ αντιδράτε. Μάλιστα".

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπορεύτηκε στις πορείες και στις διαδηλώσεις με μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόρους. Καταλήγοντας τόνισε ότι οι πιο αδύναμοι  είναι αυτοί που έχουν ανάγκη την προστασία της δημοκρατίας." Δεν θα επιτρέψω να ξαναβιώσουμε γεγονότα κατάλυσης της δημόσιας τάξης όπως το 2008 και το 2011. Όχι επειδή είναι δική μου άποψη αλλά επειδή αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η βία γεννά μόνο χάος.  Στο σύνθημα η βία γεννά βία απαντώ με το ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο".

«Μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε, ενώ σας δόθηκε η ευκαιρία να χαμηλώσετε τους τόνους, να επενδύετε στην ένταση, την πόλωση και τον ψεύτικο διχασμό. Καταλήγω να πιστεύω ότι είναι το μόνο που ξέρετε και μπορείτε να κάνετε καλά. Είναι μια στρατηγική την οποία έχετε υπηρετήσει με συνέπεια στο παρελθόν. Είναι η ίδια στρατηγική που σας έφερε στην εξουσία. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται και να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων τους οποίους και χρησιμοποιήσατε για να τροφοδοτήσετε την τυφλή οργή, τα πιο αρνητικά αισθήματα στην ελληνική κοινωνία για να έρθετε να καβαλήσετε ένα ρεύμα αγανάκτησης και θυμού, σε ένα βαθμό δικαιολογημένο, προσφέροντας ψεύτικες λύσεις οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς στην πορεία» τόνισε ο  Πρωθυπουργός  στη δευτερολογία του.

«Η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και έχει συνειδητοποιήσει και τις οποίες δικές της ευθύνες και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών. Το 2021 αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό κοινωνικής έντασης είστε βαθιά γελασμένος. Όχι γιατί προεξοφλείτε την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία που θα σας ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο» πρόσθεσε και τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο «πολιτικά και ηθικά το δηλητήριο που στάζετε στην ελληνική κοινωνία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η νεολαία την οποία επικαλείστε συνέχεια, δεν είναι μια νεολαία η οποία ακούει τον λόγο τον οποίο αρθρώνετε, είναι μια νεολαία βαθιά προβληματισμένη και ταυτόχρονα ώριμη. Είναι μια νεολαία θυμωμένη γιατί η πανδημία της στέρησε ένα χρόνο ελευθερίας, είναι μια νεολαία η οποία όταν θα δώσει εξετάσεις και θα μπει στο πανεπιστήμιο, δεν θέλει να πάει σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι κατειλημμένο από μπαχαλάκηδες».

«Όσο και αν εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι απέτυχε η Ελλάδα στην διαχείριση της πανδημίας, τόσο θα απαντώ με πραγματικά στοιχεία. Μιλάτε για χιλιάδες θανάτους παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι αυτή η χώρα η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας κατάφερε και πέτυχε σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες, ένα βαθμό κοινωνικής συναίνεσης, τήρησης δύσκολων και σκληρών μέτρων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες» είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Όσο λοιπόν ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας θα σας λέω ότι είστε ψεύτης και ξέρετε ότι λέτε ψέματα και ο μόνος λόγος που το κάνετε είναι για να επενδύσετε στην αγανάκτηση και τον θυμό, στα αισθήματα που αναπόφευκτα προκαλεί η κρίση αυτή. Αυτό κάνετε και το κάνετε ανερυθρίαστα, χωρίς να κρύβετε τις πραγματικές προθέσεις σας» πρόσθεσε.