Quantcast

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Δεν θα δεχτούμε καμία επιβουλή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» -Βίντεο

Κατά τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τα αεροσκάφη F-35, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία για τη στάση της. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο το ζεύγος Μπάιντεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η χώρα μας ξεκινά τη διαδικασία απόκτησης των F-35 ελπίζοντας να μπορέσει να τα προσθέσει στη φαρέτρα της πριν το τέλος της δεκαετίας, όπως είχε αποκαλύψει με αποκλειστικό ρεπορτάζ της η Realnews της περασμένης Κυριακής. 

«Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35. Φυσικά, οι δεσμοί που μας συνδέουν, υπερβαίνουν την ιστορία, προχωρούν στην άμυνα, την ασφάλεια, στο εμπόριο, την τεχνολογία, στις πολιτισμικές ανταλλαγές. Υπάρχουν πολλά αμοιβαία οφέλη», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δυο έθνη. Για το κυπριακό τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών.

Για τα εθνικά μας θέματα δήλωσε πως οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με ομόφωνο και παραδειγματικό τρόπο, ενώ όσον αφορά τα ενεργειακά ανέφερε πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας και πως ΕΕ και ΗΠΑ μπορούν με κοινές προσπάθειες να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο απόγειο και τόνισε πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας πως αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στο βήμα υπό θερμά χειροκροτήματα Ελλήνων και Αμερικανών, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή της παρουσίας στον Λευκό Οίκο, στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στους συμβολισμούς της συνάντησης.

«Ήταν ο δικός σας αγώνας για την Ανεξαρτησία, που ενέπνευσαν τους καταπιεσμένους Έλληνες να κυνηγήσουν την Ελευθερία τους. Οι δικοί μας πρόγονοι δεν ονειρεύονταν μόνο την ελευθερία. Πάλεψαν για τη Δημοκρατία. Ήθελαν μια κυβέρνηση για τον λαό, από το λαό που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε τις δηλώσεις που έκαναν Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. 

Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Τζιλ Μπάιντεν ως πρώτη Κυρία. «Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις», είπε μεταξύ άλλων η Τζιλ Μπάιντεν.

Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον σύζυγό της και πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αρχικά έκανε λόγο για ιδιαίτερη τιμή και καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας, είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη από την εθνική παλιγγενεσία. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε και το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το πρώτο έτος της προεδρίας μου που είναι το πρώτο έτος από τα επόμενα 100 των εταιρικών σχέσεων των δύο κρατών.Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε δει φρικαλεότητες και εκγλήματα πολέμου, παιδιά που θάβονται σε ομαδικούς τάφους και οι ΗΠΑ είναι εκεί σαν μία φωνή για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία. Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ για το ηθικό σθένος, το θάρρος και τη στήριξη που εκφράσατε από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία.. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο». 

«Η ελληνική ομογένεια με λέει Τζο Μπαϊντενόπουλο»

«Η ελληνική ομογένεια με λέει Τζο Μπαϊντενόπουλο! Είχα το 92% των ψήφων της ελληνικής κοινότητας στο Ντελαγουέρ. Από τότε υπάρχει αυτό το παρατσούκλι για την ομογένεια… Αδημονώ να σας ξαναδώ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία στο πλαίσιο των κοινών μας αρχών και αξιών. Αδημονούμε φυσικά να τα πούμε και στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην αντιφώνησή του: «Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Όπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια. Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί. Οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο

Ακριβώς στις 22:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Λευκό Οίκο. Μαζί του ήταν οι υπουργοί που τον συνοδεύουν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.  

Τον υποδέχθηκε τιμητικό άγημα με όλες τις τιμές. Ο πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Οβάλ Γραφείο. 

Εκεί, τον περίμενε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι δυο άνδρες είχαν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες.

«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία όλοι μοιραζόμαστε μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή στη Δημοκρατία. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος. Θα μιλήσουμε για την εμβάθυνση εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για μια σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών που νομίζω βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο μου να γιορτάζω τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση. Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση. Ταυτόχρονα αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους γέρους δεσμούς μας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια και για πολλά άλλα ζητήματα. Σήμερα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας να συζητήσουμε αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες στη σύντομη συνομιλία που είχαν αντάλλαξαν εγκάρδιο χαιρετισμό δίνοντας μεγάλη βάση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας η γραβάτα του Tζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη ενδυματολογική επιλογή, επιλέγοντας να φορέσει γραβάτα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, στις αποχρώσεις του γαλάζιου και του λευκού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. 

Το απρόοπτο με το τηλέφωνο που χτυπούσε διαρκώς

Ένα τηλέφωνο που χτυπούσε επίμονα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στάθηκε αφορμή για ένα διάλειμμα λίγων δευτερολέπτων λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν μιλούσε καλωσορίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, το επίμονο χτύπημα ενός κινητού τηλεφώνου προκάλεσε την αντίδρασή του.

«Παίζει μουσική, θέλει κανείς να το σηκώσει;» είπε ο Τζο Μπάιντεν διακόπτοντας τον χαιρετισμό του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού το επίμονο χτύπημα σταμάτησε, ο Αμερικανός πρόεδρος «δικαιολογήθηκε» λέγοντας πως: «Συμβαίνει συνέχεια».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Τρίτη

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 02:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.