Quantcast

Μητσοτάκης: Ζητήσαμε σκληρά μέτρα - Πετύχαμε την «τρύπα στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας»

Ικανοποίηση για τις αποφάσεις περί κυρώσεων στη Λευκορωσία για την "κρατική αεροπειρατία" στην πτήση της Ryanair εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, τόνισε σε σχέση με τη Λευκορωσία τα εξής:

"εκφράζω ικανοποίηση για το γεγονός ότι με αίσθημα ενότητας και ευθύνης η ΕΕ κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και πλαίσιο αποφάσεων αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης".

"Παίξαμε σημαντικό ρόλο για να κάνουμε το αρχικό κείμενο συμπερασμάτων πιο σκληρό, να ζητήσουμε ξεκάθαρα την απελευθέρωση του δημοσιογράφου, την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις της Λευκορωσίας με σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα και επίσης να εξετάσει το Συμβούλιο τομεακές κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση υπερπτήσεων της Λευκορωσίας και εισόδου πτήσεων από τη Λευκορωσία", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επεσήμανε μάλιστα και την ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ με το την "τρύπα στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας".

Όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός "η πράξη συνιστά απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας, είναι μία πράξη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός ΕΕ και  όταν θελει η ΕΕ μπορεί μεγάλη ταχύτητα να κάνει την τύχη καθεστώτος δύσκολη. Θα παρακολουθούμε για επιπλέον ενίσχυση πίεσης αν κριθεί απαραίτητο".

Διευκρίνισε ακόμα ότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής του αεροσκάφους στο Μινσκ.  Σημείωσε ότι ο πιλότος ενημερώθηκε από Λευκορώσους και άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Μινσκ. "Όλα τα άλλα είναι φήμες. Η υπόθεση ερευνάται".

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Τσαβούσογλου, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει δημοσιεύματα.

"Εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, αν έρθει ο Τσαβούσογλου έχω κάθε καλή διάθεση να τον δω, όπως έκανε ο Ενρτογάν. Θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο, για τα 4 χρόνια του πατέρα μου, σημαντική εκδήλωση".

Σε σχέση με την εξέλιξη πανδημίας ο Πρωθυπουργός εξέφρασε γενική  ικανοποίηση για την καλύτερη εικόνα, αλλά και την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση γιατί "δεν έχουμε τελειώσει ακόμα". Εξέφρασε δε ανησυχία για τις μεταλλάξεις, όσες γνωρίζουμε και όσες ενδέχεται να προκύψουν". " Οι μεταλλάξεις που γνωρίζουμε καλύπτονται" , διευκρίνισε ωστόσο.

"Αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Εξακολουθούν νοσηλείες κλπ. Η τραγωδία είναι ότι όσοι δεν εμβολιάζονται και πάνε στις εντατικές. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο", δήλωσε ο Κ.Μητσοτάκης.

"Είναι πολύ πιο επικίνδυνο να μην είναι κάποιος εμβολιασμένος", τόνισε.

"Δε δείχνουμε το δάκτυλο σε όσους το σκέφτονται, τους ζητάμε να ξεπεράσουν φόβους και ανησυχίες, αν μιλήσουν με φίλους και γιατρούς για να πάρουν αυτήν την απόφαση", ανέφερε.

"Εξέφρασα ικανοποίησή μου για το ότι η ελληνική πρόταση για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κόβιντ έγινε αποδεκτή γρήγορα στην ΕΕ. Αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων πορτογαλικής προεδρίας και Κομισιόν και εξέφρασα προσδοκία μου το συντομότερο δυνατό με ενιαίους κανόνες να διευκολύνει τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός ΕΕ. Επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, που έχει σημασία για τα κράτη του νότου που εξαρτώνται από τον τουρισμό, αλλά και γενικά για την ανάγκη των πολιτών να ταξιδέψουν. Πιθανό να δαπανήσουν ένα μέρος αποταμιεύσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

"Βάση δεδομένων, αυτό είναι το πιστοποιητικό", είπε. "Η όποια επέκταση της χρήσης του θα είναι εθνική αρμοδιότητα. Κάνει πιο απλή τη δουλειά μας σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων και διασυνδεσιμότητα μεταξύ βάσεων δεδομένων όλων των χωρών για πληροφορία από μια χώρα στην άλλη με ασφάλεια και χωρίς παραβίαση δεδομένων. Αυτό είναι το πιστοποιητικό", εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα υπάρξει κανένας διαχωρισμός μεταξύ πολιτών. Αν πχ. επιβάλλεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αυτό θα ισχύει και για τους Έλληνες και για τους τουρίστες. Δεν υπάρχει περαιτέρω διαφοροποίηση.

Σε σχέση με το πρόγραμμα COVAX σημείωσε την απόφαση να δωρίσουμε άνω των 100 εκ. δόσεων σε τρίτες χώρες.

"Η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων. Το 50% της παραγωγής σε ΕΕ πήγε σε εξαγωγές, σε αντίθεση με άλλες χώρες, εμείς δεν τις κλείσαμε. Μετά αρχικές καθυστερήσεις, οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτατα. Η Κομισιόν έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φτάσουμε στο σημείο σήμερα να εξασφαλίσουμε δόσεις για το 2022 και 2023. Έκανε δε λόγο για 3η δόση στον 9ο ως 12ο μήνα.

Επεσήμανε ακόμα ότι Ελλάδα έκανε 5 εκ. εμβολιασμούς, άνω 100.000 εμβολίων την ημέρα. "Εφόσον δεν έχουμε καθυστερήσεις στις παραδόσεις, όπως έχει εξαγγελθεί από Υπουργείο Υγείας, η δυναμική χαίρομαι που βλέπω ότι είναι μεγάλη και θα φτάσουμε σύντομα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας".

Σε σχέση με την Κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι έγινε "εκτενής συζήτηση" και  "απόφαση της Συνόδου είναι να είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη 2050 και 55% μείον από 1990". Χαρακτήρισε όμως δύσκολο το να εξειδικευσουμε  τα μέσα και τα εργαλεία για το πώς η κάθε χώρα θα εφαρμόσει μια εθνική στρατηγική. "Αναμένουμε ως 15 Ιουνίου πρόταση Κομισιόν και μετά θα τοποθετηθούμε σε επίπεδο συμβουλίου", τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και σε σχέση με άλλες χώρες που είναι εξαρτημένες είναι πολύ πιο τολμηρή στην απολιγνιτοποίηση και σημαντικά χρηματικά εργαλεία από Ταμείο ανάκαμψης θα υποστηρίξουν τη μετάβαση.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "εξοικονομώ", που με 1 δις. σε πρώτη φάση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαμηλώνει λογαριασμούς για ψύξη και θέρμανση, και έχει προστιθέμενη αξία γιατί δημιουργεί δουλειές γύρω από οικοδομή.

Τόνισε ακόμα ότι ο Μάριο Ντράγκι έθεσε το ζήτημα της μετανάστευσης και της πίεσης που υφίσταται Ιταλία και Μάλτα.

"Μονίμως μας αφορά το θέμα, συμμετέχουμε ενεργά με το θέμα. Με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ισπανία, όλοι είμαστε σε εγρήγορση", τόνισε και αναφέρθηκε σε κατευθυνόμενες ροές για λόγους κρατικούς.